Ненчев: България ще спести средства, ако чужди самолети охраняват небето й

Снимка: БГНЕС

Много държави - членки на НАТО, участват в съвместната отбрана на въздушното си пространство и България би трябвало да се възползва от тази възможност. Това заяви военният министър Николай Ненчев в интервю за вестник "Стандарт".

Военната авиация на България е пред колапс и военното министерство от месеци лансира възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство.

Според Ненчев, ако се стигне до тази възможност, България ще може да спести средства, които да бъдат използвани за други цели.

"До този момент сме водили неформални разговори на ниво министри и посланици. Но не сме стигнали дотам да говорим за конкретни обстоятелства", казва Ненчев.

България се готви да сключи договор с Полша за ремонта на наличните съветски изтребители МиГ 29, след като не успя да се договори с руснаците да продължат поддръжката им.

България разполага с 15 изтребители МиГ 29, но в момента само четири от тях имат летателен ресурс. До средата на следващата година ще останат само два, съобщиха от Министерството на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?