Нено Димов излиза от ареста. Засега.

Снимка: БГНЕС

Бившият екоминистър Нено Димов бе освободен под домашен арест от спецсъда. Решението не е окончателно и вероятно ще бъде протестирано от прокуратурата. При последното гледане на мярката му през февруари апелативният спецсъд не бе единодушен дали той трябва да остане в ареста. Все пак двама от тримата съдии заявиха, че най-тежката мярка трябва да продължи. Димов е задържан от началото на януари. 

Насроченото в сряда заседание бе проведено по решава по скайп заради мерките срещу коронавируса, съобщи БГНЕС. 

Съдия Елена Петрова е решила, че има достатъчно доказателства, които подкрепят обвинението срещу бившия министър. Същевременно тя смята, че няма опасност Димов да се укрие.

"Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението", съобщиха от спецсъда.

Димов е задържан от началото на годината. Той е в ареста по обвинения за безстопанственост заради водната криза в Перник. Прокуратурата твърди, че той не е спрял водоподаването към предприятията "Стомана индъстри" и ТЕЦ-Перник въпреки че е бил задължен и е знаел за намаляващите обеми в "Студена". Перник е на режим от края на ноември. В момента във водоема има надд 10 млн. кубични метра вода и ако силният приток се запази, се очаква в края на май режимът да отпадне изцяло.

Основният аргумент на прокуратурата срещу Димов е неговият подпис върху месечените графици за водовземане, в които екомоинистерството разрешава определени количества вода да бъдат изразходвани. В случая със "Студена" количествата започват да намаляват едва след въвеждане на режима. Преди това обаче мерки не са взети.

Заедно с Димов обявиняеми са бившият шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов и някогашният зам.-кмет на града Севдалина Ковачева. И двамата бяха освободени от ареста. Към момента единственият задържан е бившият министър, който на няколко пъти безуспешно искаше по-лека мярка.

Споделяне

Още по темата

Още от България