Неправителствени организации поискаха еднакво лечение на астма в Европа

Неправителствени организации ще изготвят декларация с единни правила за профилактика и лечение на болните от астма в ЕС. Това е целта на конференцията на Европейската федерация за астма, алергии и респираторни заболявания (ЕФА), която започна в сряда в София.

ЕФА, която обединява 35 европейски пациентски организации, си поставя за цел да изготви харта, която да осигури по-качествено лечение и еднаква грижа за астматиците на Стария континент. Когато бъде готов документът, ще бъде внесен в Европейския парламент.

По думите на Свен-Ерик Мирсет, председател на ЕФА, лечението на болестта не е еднакво в отделените държави. България е една от тези страни, в които астматиците не се лекуват адекватно, коментира той.

Лечението на астма е скъпо, затова профилактиката на това заболяване е особено важно. Това спестява и доста средства и на самите правителства, отбеляза Мирсет.

У нас 5% от българите страдат от астма, при децата заболеваемостта достига до 10%, а лечението на един болен струва около 100 лева на месец.

Споделяне

Още от България