Нещо май се обърка с руската олимпиада

Гард от Федералната служба за охрана непринудено пали със запалка угасналия олимпийски огън.

Доставен в Москва с големи фанфари, олимпийският огън изгасна още на щафетния старт. Докараха го със самолет от Атина (за да няма ексцеси, огънят ще бъде носен пеш само в пределите на страната), после двеста байкъри го придружиха до Червения площад, лично президентът Владимир Путин излезе да го посрещне и що да стане - символът на предстоящите игри взе, че угасна пред самите порти на Кремъл.

Видеозаписът ясно показва как вторият участник в щафетата Шаварш Карапетян изтичва от караулното помещение в Спаската кула с факел, който вече не гори. На помощ идва гард от Федералната служба за охрана - той непринудено щраква запалка с марка на прочута фирма, патентовала дори въпросния звук, с което фактически спасява и самата олимпиада. Да не говорим, че угаснал огън не е на добро (всъщност олимпийският огън е спирал да гори
доста често, китайците пък веднъж го изгасиха сами). Но символичният смисъл на сцената направо е смайващ и буди тревога.

"Служителят не отворил клапата докрай. За следващия етап пламъкът бе възстановен от кандило с автентичен огън. Случват се такива неща", написа в своя Туитър шефът на олимпийския оргкомитет Дмитрий Чернишенко. Има си хас - най-лесно е сега да обясниш гафа точно с човешкия фактор. Защото създателите на факела бяха категорични: техническото им чудо не се бои ни от дъжд, ни от вятър, ни от нищо на света.

"Той може да бъде изгасен само от човешка ръка – уверяваше творецът на основния ни олимпийски символ Андрей Водяник, инженер дизайнер от Толиати. - Конструкцията се базира на уникална система с двойно запалване, на принципа на руските матрьошки. Вътре във факела гори огън, от който се запалва външният пламък. Ако външният изведнъж угасне от вятър или дъжд, веднага ще пламне пак от вътрешния огън."

Благодарение на "АвтоВАЗ" няма нужда подробно да представяме школата за инженерен дизайн от град Толиати. Има къде по-символичен факт: техническото чудо е тествано в Красноярския машиностроителен завод. В същия, който произвежда базовите модули за стартовия двигател на редовно падащите ракети носители "Протон".

"Нещо май се обърка", бърбореше водещият на телевизия "Росия 24", докато коментираше в пряк ефир през юни падането на "Протон" барабар с трите сателита от системата ГЛОНАСС на борда.


Е, нещо май се е объркало и с нашата олимпиада.


Решението олимпиадата през 2014 г. да се състои в Сочи навремето бе възприето като личен триумф на Путин, постигнал това решение - като символ, бележещ възраждането на Велика Русия, и най-високо постижение на президентското му управление.

Но с наближаване на заветната дата се очертават всички признаци, че за Кремъл игрите може да се превърнат в истински провал. Защото тъкмо в екстремни ситуации най-ярко проличава колко е неефективна системата за държавно управление.

Игрите в Сочи, станали най-скъпи в историята, извадиха на бял свят безпрецедентна корупция. Кризата караше обикновените хора в Русия все по-яко да затягат коланите - а бюджетът на строежа набъбваше ли, набъбваше заради кражби и крещящо некомпетентно ръководство. Партията "Единна Русия" прие безпрецедентен отчасти законопроект, дал възможност на практика безвъзмездно да се пъдят хората от отколешните им места, та да се разчисти теренът за олимпийски строежи. Изграждането на товарно пристанище и олимпийско село (и на бъдещите курортни комплекси) може да съсипе уникалната екосистема в Имеретинската низина.

Същевременно построените неотдавна водозащитни съоръжения се рушат, пътищата се свличат, а есенните дъждове без малко не отнесоха целия град. Докато траят самите олимпийски игри, в Сочи се въвежда специален "олимпийски режим", който ще вгорчи до крайност живота на местните жители. Ограничава се движението по пътищата (в Сочи изобщо няма да пускат коли от други градове), забраняват се всякакви публични прояви, било то митинги, събрания на граждани, дори индивидуални протести. Не стига това - незнайно защо забраниха на местните да си палят печките с дърва.

Този фон естествено хич не насърчава чувството на гордост отвсички постижения, а всяка несполука на организаторите изглежда като заслужено наказание. А едва ли ще успеем да хвърлим всички вини върху "човешкия фактор". Току-що един популярен свещеник обясни защо руският боксьор Александър Поветкин падна в принципен мач от украинеца Володимир Кличко - ами руснакът се увличал по езическите култове. Какво пък, и това е изход: да обвиним за всичко тия пакостни езически богове.

*По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?