Жителите на Русия ще гледат Олимпиадата само по телевизията

Обществото възприема като недостъпни проектите, придобили "президентски" статус

Жителите на Русия ще гледат Олимпиадата само по телевизията

Най-скъпата Олимпиада ще бъде надлежно защитена от силовиците и паспортния режим. Обикновените хора ще гледат състезанията по телевизията, пише руският делови в. "Ведомости".

Проучване на ВЦИОМ (Всеруски център за изучаване на общественото мнение -бел.ред.) сочи символична цифра: нула процента от запитаните планират лично да присъстват на Олимпиадата. Разбира се, изводите от допитването не важат автоматично за цялата страна. Все пак статистическата грешка от 3.4% "поглъща" дори официалната прогноза за общия брой на туристите на Олимпийските игри в Сочи – 200 000 човека (които са примерно 0.14% от населението), а сред тях няма да има само руснаци.

При все това нула процента жители на Русия ще присъстват и на мачовете от световното по футбол през 2018 г. Също толкова - нула процента зрители от федерацията са присъствали на проявите покрай срещата на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество във Владивосток през 2012 г. Нула процента граждани на Русия са гледали на живо и универсиадата в Казан през 2013 г.

"Не можеше ли да спестим от строежите и да проведем всички прояви във временен декор, достатъчен за хубава картина от екрана? Все едно за хората всичко, което става там, е
телевизионна реалност", пита се изданието в редакционен коментар, цитиран от БТА.

Според социолозите хората в Русия са чудесно информирани за мегапроектите и повечето смятат, че те носят главно ползи (62 на сто), а не вреди (25 на сто) за града домакин, а също и за Русия като цяло (60 срещу 29 на сто).

Средностатистическият руски жител обаче би желал да се включи в нещо наистина значително, както сочи допитване на фонда "Обществено мнение". През октомври 50 на сто от запитаните руски жители са заявили, че искат да видят с очите си щафетата на олимпийския огън. Според "Ведомости", тъкмо тя е станала народното олимпийско събитие, а самата олимпиада вече е друг въпрос, посочва Би Би Си.

За нея са изхарчени 1.5 трилиона рубли; ще я охраняват близо 70 000 военни, полицаи и други силови дейци. За зрителите са въведени специални "фенски паспорти" и организаторите могат да отказват издаването им, без да посочват причини.

Според вестника Олимпиадата в Сочи има особен статут, тъй като президентът Владимир Путин лично следи проекта. Това излъчва към обществото двусмислен сигнал: проектът ще бъде осъществен на всяка цена, но обществото е по-добре да стои настрана от него.

Според социолога Антон Олейник, цитиран във вестника, отношенията между власт и общество в страни като Русия е удобно да се оприличат на пясъчен часовник: в тях има горна сфера - властващият елит, и долна - обикновените граждани.

"Двете сфери до голяма степен са автономни. Щом статутът на големите проекти бъде повишен до президентски, това ги маркира за обществото като спадащи към горната част от пясъчния часовник", твърди експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят