Зимната олимпиада в Сочи ще е най-скъпата в историята на игрите

В четвъртък специално табло започна да брои обратно времето до откриването на олимпиадата в Сочи обратното броене

Година преди старта на олимпиадата в руския курорт Сочи през февруари 2014 г. се оказа, че с похарчените вече 38 млрд. долара и бюджет от 51 млрд. долара това ще са най-скъпите зимни игри в историята. В четвъртък бяха пуснати и първите онлайн билети за състезанията, които бяха изкупени за няколко часа със скорост от 10 хил. заявки в секунда, а същия ден руският президент Владимир Путин уволни вицепрезидента на Руския олимпийски комитет Ахмет Билалов заради изоставяне с подготовката на олимпиадата.

 

Сочи надминава значително разходите на други домакини на олимпийски игри като Пекин през лятото на 2008 г., за които бяха похарчени 26 млрд. евро, и Лондон през лятото на 2012 г, чийто бюджет бе 11.5 милиарда евро, отбеляза АФП..

 

С пускането на електронните билети на официалния сайт на игрите в Сочи започна и обратното броене до откриването на олимпиадата. Първата партида бе светкавично разпродадена, като много запалянковци бяха възмутени от това, че не успяха да си купят билети за предпочитаните от тях състезания. При онлайн заявките имаше ограничение до 50 билета.

 

До 31 май 2013 г. всички билети ще се продават без конкретни места само с указаната ценова категория. Минималната цена на билетите е 500 рубли, максималната – 50 хиляди рубли, и в нея е включено и правото на превоз с олимпийски транспорт в деня на състезанието. От 1 юни всички притежатели на билети ще получат автоматични места за съответните спортни обекти.

 

Купените през сайта билети ще могат да се вземат от главните билетни центрове на олимпиадата в Москва и в Сочи, които ще бъдат отворени през есента на 2013 г., посочва РИА Новости. Ако купувачите обаче изберат куриерска доставка до дома им срещу 450 рубли до която и да е точка в Русия, техният билет ще е сувенирен с уникален дизайн.

 

Любопитна подробност е, че за да стигнат до спортното мероприятие, за което имат билет, зрителите трябва да имат задължително “запалянковски“ паспорт. Той ще се издава чрез регистрация на специален сайт, за да се оформи документ на “гражданин на олимпийските игри“.

 

Този паспорт ще отвори пред зрителите допълнителни възможности като достъп до театри, концертни зали и музеи на Сочи.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?