Олимпийска задача – да се осигури сняг за игрите в Сочи

Микко Мартикайнен - "повелителят на снега".

Микко Мартикайнен е нещо като "повелител на снега". Неговата изобретателност, в комбинация с най-модерно оборудване за производство на сняг, гарантира успеха му в бизнеса с решаването на проблемите с липса на сняг от Африка до Хималаите. Задачата по обезпечаването на сняг за Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи през февруари обаче е "най-крупният проект" на 56-годишния финландец, пише "Уолстрийт джърнал".

Той заявява, че не се притеснява, тъй като има достатъчно информация.

След като става свидетел на почти катастрофичния недостиг на сняг на зимната олимпиада във Ванкувър през 2010 г., той осъзнава, че услугите на неговата находчива фирма с щат от един човек - Snow Secure Ltd. - могат да бъдат полезни на организаторите на следващата олимпиада, планирана да се проведе в един от най-топлите райони на Русия. През май 2010 г. Мартикайнен за пръв път в живота си отива в Русия и се среща с потенциалните възложители в Москва.

Задачата, с която е натоварен, пасва на философията на компанията му: да се справя с нишови проблеми, свързани с липсата на сняг, които са твърде малки за "големите компании, които обикновено вършат големи неща".

Мартикайнен готви т.нар генерален план за обезпечаване на сняг в случай на извънредни обстоятелства. Разчита на тристепенен подход. Първо, организаторите ще разчитат на стандартно оборудване за производство на сняг. Второ, има приблизително 500 000 куб.м. сняг, които Мартикайнен е складирал от миналия сезон в 14 изолирани купчини, скътани в Кавказките планини. Трето, организаторите са внесли три машини, гарантиращи производство на сняг при температури над 59 градуса по Фаренхайт (+15 по Целзий).

Каква е теоретичната база, на която разчита? Описвайки себе си като маниак на тема метеорология, той казва, че е анализирал около 1000 страници данни за времето в планинския район около Сочи и дори е говорил с бабата на своя шофьор, възрастна местна жителка, за отминалите зими. Той също така е взел под внимание прогнозите на руски учен от астрономическата обсерватория в Пулково за настъпващ ледников период в началото на 2014 г., което е "удобна дата".

За съхранението на снега от миналия зимен сезон Мартикайнен използва финландски традиционен метод, прилаган в миналото, когато не е имало хладилници и през лятото хората съхранявали продуктите в ледени купчини, засипани с дървени стърготини. В Сочи не успели да набавят такова огромно количество дървени стърготини и за топлоизолацията са използвани алуминий и синтетични тъкани.

Организаторите на олимпиадата в Сочи обаче не разчитат единствено на Мартикайнен, определен от тях за "официален експерт". Голям екип по снега работи заедно с него в планините. В допълнение, според скорошно съобщение в Туитър от президента на Организационния комитет за игрите в Сочи Дмитрий Чернишенко, шамани от руския район Алтай наскоро са изпълнили церемония и са дали уверение, че "със снега всичко ще е наред", пише "Уолстрийт джърнал".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт