Несигурността на “Бургас-Александруполис“ насочи Русия към “Самсун-Джейхан“

Несигурността на “Бургас-Александруполис“ насочи Русия към “Самсун-Джейхан“

Русия ще подпише споразумение с Турция за включване в строежа на петролопровода “Самсун-Джейхан“, който ще доставя каспийски нефт до Средиземноморието, заобикаляйки Босфора, след като България може да се откаже от подобния проект “Бургас-Александруполис“, пише Блумбърг.

Руският газов монополист “Газпром“ и турската “Чалик Енерджи“ ще подпишат споразумението за изграждането на нефтопровода, който ще свързва североизточния черноморски порт Самсун с терминала в Джейхан на брега на Средиземно море, съобщи руският енергиен министър Сергей Шматко пред журналисти в Анкара преди визитата на руския премиер Владимир Путин в Анкара.

Досега Турция нееднократно е канила Русия да се включи в проекта, но от Москва не бързаха отговора си и бяха сдържани в коментарите си за възможно участие в “Самсун-Джейхан“. Сега обаче Русия е информирала Анкара за интереса си, каза Шматко.

По проекта, чийто официален старт бе даден през 2007 г., е сформиран консорциум между италианската ЕНИ и турската “Челик“, който възнамерява да започне реалния строеж на тръбопровода в първото тримесечие на 2010 г. и той да влезе в експлоатация през 2011 г. Мощността на дългото 550 км съоръжение се планира да е 50-70 млн. т нефт годишно, които ще идват от каспийския регион и от Русия.

Италианската компания ще финансира строежа на тръбата, оценяван на около 2 млрд. долара, тъй като смята по нея да транспортира добиваните количества от каспийското находище “Кашаган“, в чието разработване ЕНИ участва.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?