Нетаняху се срещна с Путин в опит да спечели гласовете на рускоезичните израелци

Бенямин Нетаняху и Владимир Путин по време на вчерашната им среща в Сочи.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна вчера в Сочи с руския президент Владимир Путин в опит да привлече гласовете на рускоезичните израелци на предстоящите в Израел парламентарни избори, пише британският вестник "Дейли телеграф".

На фона на оспорваната предизборна надпревара с израелските центристи партията на Нетаняху Ликуд използва ресурсите си, за да спечели близо 800-те хиляди израелски избиратели от бившия Съветски съюз. Ликуд смята, че гласовете на тези избиратели, наричани в Израел "руснаците", въпреки че идват не само от Русия, но и от други бивши комунистически страни, могат да се окажат решаващи за резултата от изборите.

Решението на Нетаняху да посети Русия в един от последните дни на кампанията се възприема от мнозина като опит да привлече на своя страна по-възрастните рускоезични израелци, за голям брой от които се смята, че симпатизират на руския президент, отбелязва "Дейли телеграф".

Визитата на Нетаняху подчертава и усилията му да си създаде образ на държавник на световно ниво, който разговаря като с равни с лидерите на световните сили. Гигантски плакати, на които Нетаняху си стиска ръцете с американския президент Доналд Тръмп и с Путин се появиха в цял Израел, посочва британското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят