Анализатори прогнозират:

Неяснота за следващия парламент и политически хаос след оттеглянето на Борисов

Печелят или губят Борисов и ГЕРБ с подадената от премиера оставка на правителството?Социолози и политически анализатори нямат еднозначен отговор на този въпрос Повечето от тях обаче изразяват опасения от политически хаос и блокиране на държавата, което може да отвори поле за изява на радикални формации.

Социологът от агенция “Скала“ Цветозар Томов коментира пред Mediapool, че този ход на Борисов може да донесе както позитиви, така и негативи на партията, а резултатът на следващите избори ще зависи много от реакциите на опозиционните партии на създалата се ситуация.

Цветозар Томов: Може да се окаже, че всички партии до изборите ще са в опозиция

“Бойко Борисов и ръководената от него партия ГЕРБ са решили да минат изцяло в опозиция за периода на управление на служебното правителство и предизборната кампания. Дали ще спечелят от това или ще загубят в момента не мога да кажа. Възможни са различни прогнози, защото този политически ход има и плюсове, и минуси. Плюсовете са свързани с това, че те няма да носят отговорност за начина, по който ще бъде управлявана страната до изборите. Очевидно има доста тежък проблем, свързан със състоянието на държавата, очевидно има доста силно социално напрежение и отговорността за това ще бъде споделена със служебното правителство, в което ГЕРБ няма да участва. Минусите са свързани с това, че става дума за абдикация от политическа отговорност в навечерието на избори и не е ясно как ще го възприемат избирателите. Така че в момента не мога да направя оценка дали оставката ще тласне ГЕРБ към по-добър или по-слаб изборен резултат, това трябва да се провери емпирично“, посочи Томов.

“За останалите партии е рано да се прогнозира как ще се отрази оставката, тъй като не е ясно как те ще реагират на създалата се ситуация. Като че ли стана ясно, че има някакво негласно политическо споразумение да се върнат мандатите, бързо да се проиграе процедурата, предвидена в конституцията при правителствена криза и да се стигне до съставяне на служебно правителство. Фактически по какъв начин ще се включат в тази странна политическа ситуация опозиционните партии ще зависи до голяма степен от състава на служебното правителство и от включването или невключването на опозиционните партии в него. Ситуацията е необичайна за България, защото управляващата партия не просто се оттегля от властта, а и не желае по никакъв начин да се ангажира с участие в служебно правителство. Не знаем дали това ще направят опозиционните партии. Може да се окаже, че в изборното състезание ще участват само опозиционни спрямо служебното правителство партии. Много зависи и как ще действа в тази доста сложна ситуация президентът Росен Плевнелиев“, смята Цветозар Томов.

Според него оставката на Борисов не е променила нагласите на протестиращите, които обявиха, че няма да отменят протестите. “Проблемът е там, че каквито и да е искания, свързани с оставката на изпълнителната власт и със смяна на политическия модел, по който страната може да се управлява, изискват доста повече време от това, което имаме до сформирането на служебно правителство и предсрочни избори. Който и да дойде на власт чрез служебното правителство трябва да потърси начин да възстанови поне частично, поне условно доверието между народ и власт. Явно има страшно важни проблеми, които опират до конституцията, до законодателството, до състоянието на държавната администрация, върху които трябва широк обществен дебат. България повече така не може да се управлява“, посочи Томов.

Според него тежестта на сегашната криза показва, че при този модел на управление, при който властта е непрозрачна за гражданите, фактически улицата се оказва единственият легитимен способ гражданите да упражнят контрол върху властта. Според него, ако останалите канали на информация не бяха затворени толкова дълго за гражданите, те много по-рано биха упражнили натиск върху политиката на ГЕРБ и Борисов.

Мира Радева: Политическата класа е изправена срещу 90% от българите

Социологът Мира Радева от МБМД съобщи данни от изследвания, правени от нейната агенция в последните дни, според които 12 % от хората в столицата и големите градове твърдят, че участват в протестите, а 82 % им симпатизират. Тя припомни, че през юли 12% са изразили нагласа да подкрепят партия или движение, свързана с протестите. “Така че политическата класа, властта, са изправени срещу 90 % от българите“, заяви тя. Подобна нагласа по думите ѝ е имало ѝ през 2009 година, когато хората подкрепиха ГЕРБ заради желанието за мъст на Бойко Борисов към управлявалите преди това. По думите ѝ сега обаче хората са неудовлетворени и това се е обърнало срещу него. Радева обаче каза, че Бойко Борисов не е останал без подкрепа.

Тя не се нае да прогнозира кой ще е първи на следващите парламентарни избори, но припомни, че Борисов вече е казал, че няма да състави кабинет без пълно мнозинство, а това е нереалистично в момента. Затова тя допусна сформирането на кабинет около БСП, но се усъмни доколко протестиращите в момента хора биха приели това. Тогава как да излъчим тези, които да решават проблемите на държавата. С такава хипотези влизаме в един гръцки сценарий“, посочи тя.

Боряна Димитрова: Възможна е поява на по-радикални формации

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" коментира, че оставката на Борисов е предизвикала изненада както сред анализаторите, така и сред политически сили и хората, които до вчера активно са искали оставката на правителството.

“Днес виждаме, че имаме едно стъписване сред политическите сили и това поставя веднага основния въпрос - какво следва оттук нататък. Защото оставката на кабинета "Борисов" решава единия въпрос с недостатъчния кредит на доверие, за да бъдат решени проблемите, заради които хората протестират – монополите, проблема с бедността, проблема с доходите. Но оставката не решава или поставя по-остро другия проблем – кои са политическите сили, които оттук нататък могат да решат тези проблеми", коментира Димитрова. Според нея големият проблем, който сега се очертава е имат ли другите политически сили в момента кредит на доверие или пък на сцената ще излязат по-радикални формации.

“Големият въпрос е кои ще са тези политически сили, които ще бъдат в следващото Народно събрание, с каква програма и с какви мерки и ангажименти хората ще се ангажират, защото тази сутрин чух толкова крайни и радикални идеи, с които се ангажират политически сили, че не знам какво вещае това за бъдещето на страната“, посочи тя.

Живко Георгиев: Ситуацията не предвижда печеливши

Социологът Живко Георгиев от “Галъп“също смята, че останалите политически сили са изправени пред изпитание да съхранят себе си, тъй като ескалацията на социалната криза, видимата част на която са протестите, обхваща цялата политическа класа. Според него оставката дава известен шанс на партиите да оцелеят, ако се спре радикализацията. “Ситуацията е такава, че не предвижда печеливши“, посочи той. По думите му Борисов е избрал по-малкото зло, тъй като има някакъв здрав инстинкт за оцеляване и именно от това е продиктувана оставката. Според Георгиев няма вълна от преливащ ентусиазъм към останалите политически сили в момента и няма еуфория към определен субект.

Огнян Минчев: Задава се процес на нарастващо безвластие

Политологът Огнян Минчев коментира, че оставката е "разумен ход". Прогнозата му е, че страната ще бъде изправена пред "процес на нарастващо безвластие". “Чака ни задкулисно управление, което ще бъде по-лошо и от управлението на тройната коалиция“, каза той.

Румяна Коларова: Борисов блокира появата на нова партия

Политологът Румяна Коларова коментира оставката на Борисов като погрешен ход и политически гаф. Според нея със създалия се хаос Борисов блокира появата на нова партия и политическа алтернатива, за която има в момента политически вакуум. “Такава можеше да се появи, ако изборите бяха през лятото“, посочи тя.

"Инстинктивно Борисов ни казва: "Дотук всички ни обичаха, аз не мога да бъда разделян от хората с железни огради, аз искам да получа подкрепата на онези, които продължават да ме обичат". Политиката не е любов, тя предполага непопулярни решения. Особено когато става дума за социална криза. Тези хора протестират, защото ежедневието им е непоносимо", допълни Коларова.

Антойний Гълъбов: За три месеца държавата ще спре

Политологът Антоний Гълъбов заяви, че отказът на ГЕРБ не само да продължи с това правителство, но и да не състави второ или да участва в служебен кабинет, е бягство от отговорност. “Това, което предстои, са около три месеца, в които държавата ще спре. Точно това не искаха протестиращите", каза той.

Гълъбов очаква проблемите, които изведоха хората на улицата, да продължат да се задълбочават. "Не разбирам управленската логика на подобно поведение, тъй като отговорностите пред държавата са много по-важни, отколкото партийния интерес", допълни той.

Евгений Дайнов: Поведение на безпомощен човек, който няма място във властта

Според политолога Евгений Дайнов постъпката на Борисов е постъпка на уплашен човек и безотговорен човек. “Това е абсолютно безотговорно действие на уплашен човек, който никога не е могъл да управлява. Това разбрахме днес. Не се прави така. Не се прави по този начин, не се прави в този момент. И това е пълно бягство от всякаква отговорност. Един служебен кабинет не е партиен, той се назначава от президента, така че и думите на Борисов ДПС и БСП да си правят сега служебен кабинет беше пълна глупост“, коментира Дайнов.

“За подаването на оставка е повлияло това, че Борисов е разбрал някъде снощи, че ако продължи по същия начин, в понеделник най-късно България ще осъмне покрита с барикади и там вече ще стане неудържимо положението. Той имаше няколко дни, в които да покаже, че е държавник. Да сглоби парченца от разпадащите се неща, да обяви, че знае някакви решения, а не да тича да се опитва да подкупва всички протестиращи и да се разиграват театри като вчера – с това, че поканил протестиращите, а пък те не били протестиращи. Напълно объркан, безпомощен човек, който нямаше никакво място във властта, сега видяхме“, каза Дайнов.

Харалан Александров: "Репертоарът“ на Борисов е ограничен за сложността на ситуацията

Социалният антрополог Харалан Александров коментира, че ходът на Борисов е бил разумен. “Това дава възможност да бъде спокойно настроението на хората, да се избегне открит сблъсък, какъвто без съмнение щеше да има, и да се влезе в някакъв сложен преговорен процес, като за мен ще е много интересно какъв ще бъде гласът на улицата, тъй като тя доста изненадващо и рязко даде заявка, че е важен актьор в политическия и обществения живот, след като дълго време медиите бяха полето, на което се случваха дебатите“, посочи Александров.

Според него, ако лидерите на протестите не бъдат включени в предстоящите дебати, протестите ще продължат.

Той коментира още, че другите партии са не по-малко изненадани в момента и предполага, че ще започне хаотична активност за това да се наместят в новата ситуация.

“Ясно е, че Борисов избяга от отговорност. Неговият репертоар не е много богат, макар че той много ловко го ползва. Той се свежда до няколко режима на публично функциониране – прелъстяване, сплашване, обещания, флирт и сега видяхме и бягство. Това е доста ограничен репертоар за сложността на ситуацията и очевидно много бързо се изчерпа“, допълни той.

Използвана е информация от БНР, БТА, БГНЕС и бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България