"Независимая газета": Във войната с тероризма няма странични наблюдатели

След катастрофата в Египет Москва ще спре въздушните връзки и с други страни

"Независимая газета": Във войната с тероризма няма странични наблюдатели

Достатъчно информирано ли е руското общество за издръжката на сирийската кампания, пита в редакционен коментар във вторник вестник "Независимая газета".

Следственият комитет на Русия, образувал наказателно дело за катастрофата със самолета А321, не споменава засега в мотивите терористичен акт - чака лабораторната експертиза. Междувременно Москва евакуира хиляди руски туристи от Египет. С президентски указ временно са спрени въздушните връзки на Руската федерация с африканската държава. Значи версията за атентат се приема като напълно реална въпреки нежеланието да се изрече страшната дума на глас, отбелязва вестникът.

Ако самолетът е свален от терористи, такъв е явно отговорът им на руската военна кампания в Сирия, а целта - да бъде спряна. Отговорността за катастрофата с А321 бе поета от екстремисти, свързани с терористичната организация "Ислямска държава", а заявената цел на руската намеса в сирийския конфликт е именно борбата с ИД.

Борба с тероризма на чужда територия, опит да се предотврати проникване на екстремисти в Русия, обещание да не се използват руски военни в сухопътни бойни действия за свеждане на загубите до минимум - декларации, сякаш достатъчни, за да оправдаят военната операция в очите на обществеността, да свалят градуса на скептицизма. Допитвания от последния месец показват, че голям дял от жителите на страната приемат аргументите на властта. Преобладава мнението, че военната операция в Сирия ще донесе на Русия повече ползи, отколкото вреди, а враговете, т.е. терористите, ще може да бъдат спрени "на далечните подстъпи" (формулировка от анкетата на ВЦИОМ).

Съмнения буди качеството на тази обществена подкрепа - неяснотата доколко са информирани хората какво може да значи лично за тях войната на Русия с терористите в Сирия. В Близкия изток е трудно да се разчита на малка и победоносна война.

Не е достатъчно просто месец или два да бъдат обстрелвани от въздуха позициите на ИД - трябва да се изчака, докато сирийските сухопътни войски успеят да разгромят ислямистите с подкрепа от руската авиация. А това означава, че кампанията се проточва и поскъпва. Или пък трябва ние самите да се спуснем на земята. Това крие риск от човешки жертви и в Русия, където е жива паметта за Афганистан и Чечения, подобна перспектива едва ли ще срещне разбиране и одобрение.

Борбата с тероризма "по далечните подстъпи" по принцип означава, че в момента сигурността на хората в Русия не е под заплаха, но може да бъде застрашена, ако не се прави нищо. Не е много ясно обаче къде свършват тези "подстъпи". Русия е отворена страна, гражданите ѝ имат право да пътешестват из целия свят, а в страни като Египет са свикнали да ходят на почивка. Евакуацията на руските туристи показва, че извън пределите на страната федералната власт не може да ги защити. При това положение трудно бихме казали, че военната кампания в Сирия изобщо не засяга живота и самоусещането на хората в Русия. Фактически те също стават участници във войната.

Днешната власт стана популярна в Руската федерация по-специално благодарение на два фактора. Първо, тя успя да сложи край на въоръжения конфликт в Кавказ и по този начин да спре терористичната вълна. Второ, свръхпечалбите от износа на горива ѝ дадоха възможност да отгледа нова средна класа, чийто начин на живот включва и възможността за почивки в чужбина. Терористичната заплаха обаче е реална и пространството на свободата (включително свободата на движение) се свива - властите не предупредиха хората за това, вземайки решение за сирийската операция. Готови ли бяха хората в Русия да посрещнат тези тревоги и ограничения?

Случва се терористични акции да мобилизират обществото, връчвайки на властта мандат за действия с твърда ръка. Така бе в САЩ след 11 септември 2001 г. Но при обратна последователност, ако атентатът идва след твърди действия на властите, държавата най-често става мишена за обществени критики, се казва в заключение на редакционния коментар на "Независимая газета".

След катастрофата в Египет Москва ще спре въздушните връзки и с други страни

На съвещание при премиера на Русия Дмитрий Медведев в понеделник е обсъждана възможността след спирането на полетите за Египет, където катастрофира руски пътнически самолет, забраната да обхване и други потенциално опасни страни, пише московският вестник "Комерсант".

"Забраната да се лети до Египет (. . .) ще продължи не месец-два, а години", допълва източникът на вестника от апарата на руското правителство.

Ако последват нови забрани, това означава, че руските силови структури ще имат мотиви за това, коментира Ерст Валеев от комисията по сигурността в Държавната дума. Инициативата е "абсолютно оправдана" и очаквана "с оглед активните действия на Русия в Близкия изток", добавя колегата му Андрей Луговой. "Трябва да сме готови Русия да стане държава на прицел", заключава Франц Клинцевич, оглавяващ ресорната комисия в горната камара - Съвета на федерацията.

Високопоставени, но анонимни източници от руските държавни структури твърдят пред "Комерсант", че самолетната катастрофа над Синай преди 10 дни, взела 224 жертви, е предизвикана от предателство в египетските тайни служби. Според тях, в момента се проверява сигнал, че преди полета до злощастния еърбъс по неизвестни причини са били допуснати странични лица.

Вестникът не изключва, че ако руският авиолайнер наистина се е разбил поради атентат, може би става дума за диверсия и срещу Русия, и срещу египетските власти. Наскоро Кайро съобщи, че е ликвидиран главатар от местната терористична групировка "Ансар Бейт ал Макдис", свързана с джихадистите от "Ислямска държава", воюващи в Ирак и Сирия, пояснява изданието.

Руският политолог Александър Игнатенко свързва версията за тероризъм с евентуални планове Египет - ключова сунитска държава от региона, да бъде приобщен към международните усилия за борба с ИД.

Експертът Алексей Малашенко изтъква, че катастрофата е "колосален удар по позициите на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси", защото държавата му губи многомилиардни печалби от туризъм. Той обаче не вярва атентатът да е дело на "Ансар Бейт ал Макдис" или "Мюсюлмански братя".

Според него е "по-логично" да става дума за "ислямисти, воюващи в Сирия. Те наистина има за какво да отмъщават на Москва", добавя аналитикът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят