Черните кутии също говорят за взривена бомба в руския самолет

Египет губи 70% от туристите си заради спрените полети

Черните кутии също говорят за взривена бомба в руския самолет

Анализът на двете черни кутии, както и огледът на мястото на катастрофата, подкрепят хипотезата, че причината за разбиването на руския пътнически самолет в Египет е атентат с бомба на борда, съобщават близки до разследването източници, цитиран от АФП.

Източници на френската телевизия “Франс 2“ разкриват, че от записа на черните кутии се чува звук от експлозия, която не може да бъде обяснена с повреда на двигателите.

Разшифроването на записите на полетните данни и на гласовете в пилотската кабина показва, че всичко е било нормално и при уредите, и в разговорите до 24-ата минута от полета, когато и двата уреда рязко са престанали да работят. Това е признак на "внезапно експлозивно разхерметизиране", казва пожелалият анонимност източник.

"На теория хипотезата на рязка експлозия поради злополука е възможна, но на практика е много слабо вероятна. Самолет не спира така рязко да предава данни, ако не е имало рязка експлозия", разказва източникът.

Засега Русия категорично отказва да приеме версията за атентат с бомба на борда на самолета. Властите в Кремъл предпочитат да говорят за техническа неизправност. Страната е много чувствителна към информации по случая, който може да се окаже един от най-кървавите атентати в нейната история.

Междувременно египетските власти обяви, че страната губи 70% от туристите си заради самолетната катастрофа. Това се дължи основно на решението на Русия и Великобритания да прекратят полетите до страната, съобщава членът на консултативния съвет към министъра на туризма на Египет Мохамед Юсеф, цитиран от вестник “Ал Ахрам“.

Юсеф определи решението на Русия като тежък удар върху туристическата индустрия в Египет. Руските туристи представляват най-големия дял от посещаващите страната. Миналата година този брой достигна три милиона души, а от Великобритания в Кайро са пристигнали един милион туристи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?