Нинова иска общ фронт срещу концесията на летище София

Манолова придлага ревизия на Борисов, Иванов обеща защита на обществения интерес, Слави мълчи

Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която не подаде оставка заради слабия изборен резултат на партията, призова "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" за формирането на анти-ГЕРБ отпор на анекса на концесионния договор със "СофКънект" за столичния аеропорт. В изявление пред журналисти на "Позитано" 20 тя каза, че се очаква той да бъде одобрен от правителството на заседанието му утре. Ако това стане, плащанията към държавата в първите десет години се отлагат за последните десет от 35-годишното частно управление на аерогарата.

Малко по-късно Манолова – също пред журналисти, но на площад "Славейков", даде подкрепата си за бившата си съпартийка Нинова и дори отиде по-далеч като каза, че "Изправи се! Метри вън" ще настоява не само за ревизия на тази концесия, но и на всички за добив на подземни богатства и по-специално – на злато. Съпредседателят на "Демократична българия" (ДБ) Христо Иванов, който също критикува анекса, бе уклончив като каза, че позицията на дясната коялиция по въпроса е ясна отдавна и няма нужда от подобни призиви. 

"Готвят се на оперативно заседание, т.е. не публично, а тайно, да отложат в "12 без 5" плащанията на концесионера на летище София за 10 години, но да го допуснат да управлява летището и да се ползва от правата си, включително събиране на такси и увеличаване на цена на билети", посочи Нинова. Тя отбеляза, че четири години "БСП за България" се бори срещу тази сделка, като единствена опозиция в Народното събрание, но не им стигали гласове.

Стоп на сделките на Борисов

"Ето защо за пръв път и официално се обръщам към "Има такъв народ", "Да, България" и "Изправи се! Мутри вън!". Ако препотвърждавате предизборните си обещания за промяна на модела, нека го направим още днес с категорични позиции по тези въпроси и да спрем решението на МС утре", призова тя трите политически сили.

По думите ѝ, концесията на Летище София е огледало на модела на паралелната държава. В тази сделка са събрани отказ от защита на национален интерес и на стратегически обект на националната сигурност, лобизъм и задкулисие, а утре към това се канят да прибавят и финансов удар по бюджета на държавата, коментира соцлидерът.

"Това правителство в оставка по закон трябва да осигури функционирането на държавата до избора на ново, разбира се, но вече няма нито моралното, нито политическото право да взима такива ключови решения за бъдещето на страната в последния момент", заяви Корнелия Нинова.

Манолова припомни, че първата работа на "Изправи се" Мутри вън" в парламента ще е да предложи Комисия по ревизията. Тя ще се заеме на първо място с "черните каси на властта" - автомагистрали, държавния ВиК холдинг, държавната петролна кампания, предприятието за управление на язовирите и т.н., за да се провери по какъв начин са възлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс.

Тя уточни, че ще бъдат проверени и всички решения на Министерския съвет през миналата година за определяне на средства по различни пера, за различни сектори и за различни общини.

"Също така ще проверим големите обществени поръчки. Ще направим конкретни предложения за промени в Закона за обществените поръчки. А също така и концесиите. Освен концесията за летище София ще проверим и концесиите, които са свързани с добив на подземни богатства - това са концесиите за злато, цветни метали, кариерите", каза още Манолова. По думите ѝ въпросната комисия ще е отворена и за всякакви други скандални теми, които предложат българските граждани.

От партията ще направят и проверка на националната програма по енергийна ефективност заради получавани многобройни сигнали за нарушения и отклоняване на средства в процеса на санирането.

Парламентарен омбудсман

"Българските граждани отредиха на "Изправи се! Мутри вън! значимата роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите, затова първите проекти за решения и законопроекти ще бъдат насочени именно към тях, към българските избиратели и за изпълнение на ангажиментите, които поехме в рамките на предизборната кампания", каза още Мая Манолова.

Друг от представителите на "Изправи се! Мутри вън" - адвокат Николай Хаджигенов, също се обяви за спирането на всякакви сделки от страна на кабинета.

"Това е цирк, ние в цирк няма да участваме. Ние трябва да спрем всички свинщини, а не само една от тях, на Борисов. Това за концесията е окей, а то не е само това. Те сега докато си заминат до първия ден на Народното събрание, това ще е всеки ден и по 12 часа на ден. Т.е. всичко трябва да се спре, не само това", каза Хаджигенов пред БНР.

БСП е против концесионирането на столичното летище още от първото обявяване на процедурата през лятото на 2016 г., която бе прекратена година по-късно от служебното правителство на Огнян Герджиков, след това възобновена от ГЕРБ, забавена заради законови промени, обжалвана от някои от кандидатите, за да се стигне до избора на "СофКънект". Заради срива на авиационния бизнес в условията на Covid пандемията, консорциумът поиска да не плаща до 2031 г., а дължимите дотогава суми да започне да дава след отложи плащанията към държавата за първите десет години и да започне да ги прави след 2045 г. Друго искане бе увеличаване на летищните такси, каквото не трябваше да има. Правителството склони и за двете, заради което си навлече критиките не само на БСП, но и на "Демократична България". Няколко включвания във фейсбук на съпредседателя на ДБ Христо Иванов по време на предизборната кампания бяха посветени на концесията. "Българската държава се отказва от половин милиард лева от името на народа. Тези пари отидоха в поредния кладенец, в който изтичат нашите пари", коментира тогава Иванов.

"СофКънект" обаче защитава искането си с кризата в бранша и от консорциума коментираха, че концесията е като да са купили фабрика на 9 септември.

"Няма нужда да спираме заедно и някой да се обръща към някого. Ние многократно преди изборите повдигнахме тази тема и призовахме Министерския съвет да не прави нищо преди да обясни защо", коментира по-късно пред бТВ Христо Иванов призива на Нинова.

По думите му дясната коалиция ще използва всички свои възможности в парламента, за да освети цялата структура на сделката за аеропорта "и всички решения в полза на кого се вземат и на този фон да се погрижим за обществения интерес". "Така че не става дума за това да отговаряме на госпожа Нинова, става дума за нашата позиция дългосрочно", каза още той.

По думите му дори и кабинетът да одобри анекса по концесията, ДБ ще проучи договора и нормативната база, тъй като Народното събрание може да направи доста неща в една парламентарна демокрация.

Така само партията на Слави Трифонов не е коментирала каква е нейната позиция по въпроса за летищната концесия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?