Нинова притисна Цацаров: Прикрива ли нещо за оградата

Според Елена Йончева имало разгромяващ доклад на ДАНС и прокуратурата трябва да образува дело

Нинова притисна Цацаров: Прикрива ли нещо за оградата

БСП обвиниха главния прокурор Сотир Цацаров, че не им предоставя доклад на ДАНС, в който имало фрапиращи изводи за разхищения и нарушения при строителството на оградата по границата с Турция.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова напомни във вторник, че на 6 декември миналата година Цацаров е обявил на заседание на правната комисия, че относно строителството има доклади на АДФИ и на ДАНС и че "до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно производство". Докладите били в резултат на сигнала на депутата от БСП Елена Йончева, която засне и филм за разрушени участъци по границата, освен това изнесе данни за завишени цени, които управляващите опровергаха.

Според Нинова в доклада на ДАНС имало изводи за "завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните цени", както и за "неосъществен контрол от страна на възложителя".

"Докладът на ДАНС е изпратен в прокуратурата, а от обещанието на г-н Цацаров са минали шест седмици. От една седмица искаме от ДАНС резултата от този доклад, защото сигналът бе подаден от нашия депутат Елена Йончева. Изпратили сме и официално писмо до главния прокурор с искане да ни информира докъде е стигнала проверката. За съжаление нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва и защо не ни се отговаря? Прикрива ли се нещо? Ще има ли образувано досъдебно производство, за какви пари става дума, за какво завишение на проектната стойност в сравнение с реалните цени", попита Нинова.

"Лично съм звъняла в ДАНС с настояване този доклад да се предостави на нашата парламентарна група. Този доклад на ДАНС е разгромяващ и прокуратурата трябва да образува дело. Защо до този момент не е образувано дело? Това е скандално", допълни Елена Йончева.

 

Изграждането на оградата, предназначена да пази влизането на мигранти, поскъпна на няколко пъти и вече струва около 200 млн. лв. или почти милион на един километър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?