Нов палеж в обект на "Аванти", фирмата обяви: Живеем в джунгла, властите не си мърдат пръстта

Изгорелият склад на "Аванти", снимка БГНЕС

За по-малко от една година са подпалени склад и магазин на популярната верига за продажба на стоки на дребно "Аванти". Управителят на веригата Татяна Попова има съмнения, че зад престъпленията стоят конкуренти, защото фирмата поддържа едни от най-добрите цени при продажбата на алкохол и захарни изделия на дребно. Попова се съмнява и в желанието и професионализма на разследващите да стигнат до извършителите.

"Срещу нас се води война (как другояче можем да наречем два умишлени палежа за по-малко от година), която ни нанася огромни материални щети и неизмеримо по-сериозни морални такива. Далеч по-ужасно от материалните загуби е чувството, че живеем в джунгла, а не в държава. Че сме сами и няма кой да ни защити. Че онези, които са призвани да го правят, не си мърдат пръста, за да наложат ред и справедливост и дори си позволяват да пускат непроверени твърдения, които подменят истината", пише Татяна Попова и разказва как точно властите са разследвали палежите..

За по-малко от една година са подпалени умишлено два обекта на "Аванти". На 4 април 2018 година е подпален склад, а щетите се оценяват за близо 4 милиона лева. На 3 април 2019 г. е подпален магазин "Аванти" в столичния квартал "Люлин", който е франчайз.

"От охранителните камери при втория палеж се виждат извършителите, които чупят с прашка стъклото, след което подпалват магазина със запалителна течност. Вижда се и лицето на единия от тях. Въпреки това имаме всички основания да се съмняваме, че те, както и поръчителите на това престъпление, ще бъдат разкрити", пише Попова в писмо до медиите.

Тя напомня, че 11 месеца след първия палеж от действията на МВР и прокуратурата няма никакъв резултат.

"Нещо повече - всяко движение и процесуално действие по нашия случай бе провокирано от нас. На практика ние вършехме работата на разследващите, след като видяхме, че те не проявяват никаква заинтересованост от разкриването на това престъпление. Многократно сме ги сезирали и сме насочвали вниманието им към различни следи, обстоятелства и факти, на които те, като разследващи, трябваше да реагират. Най-малкото да проявят базисен професионализъм и почтено отношение към собствения им статут на полицаи и прокурори. Вместо това се сблъскахме с тотална безотговорност и пълна липса на интерес към разкриването на престъплението, извършено срещу нас", казва управителят на веригата.

Татяна Попова разказва, че след пожара в склада през миналата година, пожаротехническият експерт дори не е взел проби, за да установи вида на запалителното вещество.

"Прокуратурата не даваше никакви указания в хода на разследването. Аз засипвах Софийската градска прокуратура и МВР с искания за извършване на процесуални и следствени действия, което не е моя работа. По неволя се превърнах в нещо като специалист в тази материя", пише управителят.

"Чувството на безнаказаност и абдикирането на властта от конституционните ѝ задължения да гарантира сигурността на българските граждани и да налага върховенството на закона, раждат нови престъпления", казва Попова.

Тя посочва два факта. Ден след палежа на втория магазин собствениците започват разчистване на обекта. Те намират топчето, изстреляно с прашка, с което е счупена витрината, както и колело от въртящ се стол, какъвто никога не е имало в обекта. Разследващите просто са ги пропуснали.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?