Нов проект БОРКОР ще бори престъпността и корупцията у нас

Нов проект БОРКОР ще бори престъпността и корупцията у нас
Правителството ще изгражда чисто нова структура за борба с корупцията и организираната престъпност, известна като проекта БОРКОР. За това разчитаме и на помощ от германски експерти, заяви в понеделник пред радио Дойче веле вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветанов Цветанов, който е на посещение в Берлин заедно с министър-председателя Бойко Борисов.

"Най-основното е извеждането на около 100-150 човека, които да бъдат от всички ведомства, като администрация, да можем да работим за всички порочни практики, които са реализирани в старото управление на българското правителство, и да можем да предотвратим подобни корупционни практики и схеми", поясни Цветанов целта, с която ще се създаде новата структура.

"Искаме да направим един прозрачен процес на управление на еврофондовете и всичко, което е свързано с парите на българския данъкоплатец. И също така, ако се наложи, да се правят и законодателни промени, свързани с подобряване прозрачността при разходването парите на българския и на европейския данъкоплатец", добави министърът.

Той отбеляза, че желанието проектът да се реализира със съдействието на експерти от вътрешното министерство на Германия.

Стратегията БОРКОР Цветанов представи преди два месеца, като посочи, че с нея се създава национален модел за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, обединяващ усилията на всички държавни институции и обществото.

Новата структура най-вероятно ще замени съществуващата Комисия по превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет, която по всеобщо мнение е неефективна. Новият орган няма да има оперативни функции, за разлика от МВР и ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?