След близо година и два месеца

БОРКОР продължава да работи в бъдеще време

Румен Миланов отчете оборудван офис, полуобучени 30 специалисти и планиран проект

Снимка: БГНЕС

След близо година и два месеца неясно съществуване, през което сформираната с личната благословия на премиера Бойко Борисов аналитична структура БОРКОР стана известна единствено с незаконното участие на шефа си ген. Румен Миланов в гражданско сдружение и с над 100-те хиляди лева, раздадени по граждански договори и като бонуси, във вторник се оказа, че т. нар. център за превенция и противодействие на корупцията все още работи в бъдеще време.

Според първия публичен отчет на Миланов за това време колегите му са успели да сформират организационен щаб от 14 души, да представят плана си за действие на ЕК, да си обзаведат офисите, да проведат две обществени поръчки и да започнат обучение на първите 30 специалисти в началото на март.

"Сами допускате, че след като имаме смелостта и самочувствието да направим публичен отчет, свършеното по наша преценка не е малко", обобщи Миланов с уточнението, че занапред щял много да разчита на работата си с медиите, която досега куцала.

Той отдели по-голямата част от изказването си на това да обясни каква всъщност е идеята на БОРКОР и по какъв метод се очаква, че ще подпомага борбата с корупцията. "Центърът разчита на затворена кибернетична система за разработване на ефективни мерки срещу корупцията. Методиката се базира на утвърдения стандарт за управление на проекти на правителството на ФРГ, т. нар. V-Modell XT", уточни шефът на БОРКОР.

По думите му става въпрос за разработен през 90-те години метод за развиване на комплексни IT-решения, които впоследствие са разработени, така че да се прилагат във всички рискови области от държавната администрация. Без да се задълбава особено в същността на въпросния стандарт, Миланов подчерта, че БОРКОР не е оперативна структура и няма да дублира никой от останалите държавни органи.

"Центърът подпомага съществуващите структури чрез развиване на високо ефективни системи от мерки срещу корупцията и организираната престъпност. Образно казано той може да се нарече втория етаж", разясни генералът.

Той представи и първия проект, с който ще се занимаят колегите му през тази година – "Обществени поръчки". Без да конкретизира, Миланов анонсира "мерки за въздействие, годни систематично, методично и ефективно да противодействат на корупцията чрез използване на съвременни технологии и методи“.

Така след старта на електронното правителство системата за електронни обществени поръчки щяла да е напълно готова и да съдържа тръжна платформа, продуктов каталог, приложения за е-търг, за е-мониторинг и за е-оценка и статистика.

"В България всяка година през процедури по Закона за обществените поръчки се разходват 4-4.5 милиарда лева. Ако системата от разработени мерки предотврати неправомерното изтичане само на 1 % от тези средства, то ефектът се равнява на 45 милиона лева. Нашият консултант по проекта счита, че при въведена изцяло процедура на електронни обществени поръчки, ефектът за държавата може да достигне 1 милиард лева", приповдигнато отбеляза Миланов.

В този дух шефът на БОРКОР завърши изказването си, като сравни структурата си с любимата на премиера тема – строеж на метро: "В центъра обичаме да повтаряме, че преди да се построи метрото, се създава проектната компания "Метрополитен". Метрополитенът е готов, предстои поставяне на релсите."

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на представянето на отчета в качеството си на председател на Консултативния съвет на БОРКОР, също се изказа ласкаво за проекта, като очаквано не отправи никакви критики за доста бавното темпо, с което новата структура започва работа вече повече от година. Причината според МВР шефа били "перипетиите около намирането на сграден фонд", но тепърва "започваме да окомплектоваме и да разгърнем потенциала".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?