Цветанов призна, че БОРКОР не може да заработи преди лятото

Поредното забавяне на звеното стана ясно още от мониторинговия доклад на ЕК

Снимка БГНЕС.

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, станал популярен като БОРКОР, все още не работи с пълния си капацитет, но до лятото на тази година се очаква да бъде реално окомплектован и да започне да действа на пълни обороти. Това обяви в петък по време на парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

За поредното забавяне на старта на звеното стана ясно от критичния мониторингов доклад на ЕК през февруари. На практика, ако БОРКОР започне работа в средата на тази година, закъснението му ще бъде една календарна година, защото при създаването на структурата, ангажиментът който управляващите поеха бе звеното да заработи в средата на миналата година.

БОРКОР беше създаден през лятото на 2010 година, а в края на ноември същата година кабинетът прие устройствения му правилник, с което беше дадено практически началото на работата му.

“От бюджета на правителството за издръжка на БОРКОР за тази година са отделени 4.8 млн.лв, като срещу тези средства обществото трябва да получи пакет от мерки срещу корупцията”, заяви във въпроса си към вицепремиера депутатът от “Синята коалиция” Йордан Бакалов. "Повече от година след началото на проекта не е ясно какво точно е извършило звеното, не е известно да е планирало и реализирало конкретни действия, за да създаде практики за превенция", допълни той и завърши с въпроса: "Какво работи БОРКОР?".

Забавянето бе обяснено от Цветанов с липса на финансиране, въпреки, че през 2010 година премиерът Борисов заяви, че звеното ще бъде изградено с германски пари. “Меркел плаща”, обясни тогава финансирането на БОРКОР премиерът.
Цветанов посочи освен липсата на финанси и проблеми с осигуряването на сграден фонд като причини реалната работа на центъра за превенция на корупцията да започне със забавяне.

Основната задача на звеното, което е към Министерския съвет, е да анализира, планира и разработва мерки за предотвратяване на възможността а за създаване на корупционни практики и противодействие на корупцията като цяло. При създаването му беше обявено, че центърът ще подпомага държавните и общинските органи и ще работи за "подобряване на взаимодействието и координацията между тях, гражданското общество, медиите и бизнеса".

В центъра, който беше оглавен от бившия съветник на премиера по сигурността и някогашен шеф на НСБОП ген. Румен Миланов, трябва да работят общо 155 служители - 40 на постоянен щат, а останалите 115 - командировани временно от други администрации.

Той уточни, че в момента БОРКОР има назначени 10 служители, които са натоварени с организационна работа, която е нужна преди звеното да започне същинската си дейност.

По думите на Цветанов се очаква още 30 души да бъдат назначени в звеното. Очаква се експерти от други служби да бъдат командировани в БОРКОР.

Цветанов обаче призна, че среща законодателен проблем с командироването на служители от съдебната система, която по конституция е независима.

“Обсъждаме законодателни промени, които да се направят, за да заработи центърът”, каза той, без да уточнява в каква посока ще са те.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?