Нов провал на преоценката на горските заменки

Година и половина след дадения от ЕК краен срок земеделското министерство не може да избере изпълнител на поръчката

Нов провал на преоценката на горските заменки

Почти година и половина след поставения от Европейската комисия краен срок за преоценка на извършени при правителството на Станишев горски заменки непозволена държавна помощ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не може да намери фирма, която да определи каква е била реалната стойност на имотите край морски и зимни курорти в разпоредителни сделки с избрани компании.

И третият опит на МЗХ да наеме фирма за такава оценка се е провалил. С решение на земеделския министър Десислава Танева от 6 януари 2017 г. е прекратена поредната обществена поръчка, тъй като и двамата участници в процедурата не са удостоверили, че отговарят на част от условията на конкурса, заявиха от министерството пред Mediapool.

Предстои обявяването на четвърта процедура, но най-вероятно от предстоящото служебното или бъдещото редовно правителство. Самото преоценяване на разпоредителните сделки, според последната поръчка, трябва да стане за три месеца, но от Европейската комисия искаха проверка и за свързаност между фирмите, заменили свои гори в неатрактивни райони за крайморски държавни имоти. Сделките бяха извършени на цени много под реалните пазарни стойности, а върху новопридобитите имоти започна изграждане на хотели и други инвестиционни проекти. Дали се работи по тази проверка не се знае, както не е ясен изходът на започналата още по времето на първото правителство на ГЕРБ прокурорска проверка на извършени заменки от агроминистерството.

Според изчисления на различни неправителствени организации, обявявани през годините, щетите от заменките за държавата варират от 200 млн. лева до 1 млрд. лв.

Определянето на пазарните цени на разменените държавни имоти се изисква от Брюксел, за да може правителството да си потърси разликата от фирмите, с които са сключени въпросните сделки. Срокът за извършването на тази оценка бе септември 2015 г., според решението на ЕК от септември 2014 г., с което комисията нареди на България да анулира или да преоцени част от 132 горски заменки, извършени между януари 2007 г. и януари 2009 г.

Провалът на първите две поръчки

Така през декември 2014 е открита обществена поръчка за избор на фирма, която срещу 44 500 лв. без ДДС да оцени горските заменки. Тя обаче е прекратена през март 2015 г., тъй като експерти на явилия се единствен кандидат "Булкарго" ООД са в конфликт на интереси, защото вече са оценявали дадените доста под пазарната им цена държавни имоти.

Втората обществена поръчка също е прекратена, поради постъпили изисквания от ЕК по методиката за оценяване и необходимостта от разширяване предмета на поръчката.

Третата поръчка

През октомври 2016 г. МЗХ открива трета процедура за избор на оценител на скандалните разпоредителни сделки. Обществената поръчка вече включва и отделен избор на независим оценител и/или оценителски екип, които да определят справедлива пазарна стойност, справедлива наемна стойност на недвижими имоти и справедлива пазарна стойност при учредяване на ограничени вещни права върху недвижими имоти, предоставени с права на управление на земеделското министерство.

За позицията по преоценка на заменките, която е за 70 хил. лв. без ДДС, участват фирмите "Дидо 2010“ ООД и "Цеси Консулт Плюс" ООД. И двете фирми обаче не са предоставили изискани документи за доказване на покриване на предварителните условия, отстранени са от процедурата и тя е прекратена.

"Цеси Консулт плюс" обаче е класирана на първо място в другата обособена позиция от поръчката - за оценител на недвижимите държавни имоти при учредяване на вещни права, за която МЗХ е предвидило 36 хил. лв. Неин "подгласник" е фирмата "Булкарго" ООД, участвала в първия опит за намиране на преоценител. Разликата в ценовите им оферти за определяне на оценки на различни видове имоти на МЗХ според това дали са застроени или не и къде са разположени, е значителна и много под даваната от ведомството. На "Цеси Консулт Плюс" цената е 2 665 лв. без ДДС, а на "Булкарго" – 6 105 лв., става ясно от публикувания доклад на комисията по класирането.

Общо осем са били кандидатите за тази позиция. Освен двамата класирани участника, това са и другият претендент в първата позиция – "Дидо 2010" ООД, както и фирмите "Виона Ко." ООД, "Консулт Комерс Инженеринг - 99" ЕООД, "Адванс Адрес Експертни Оценки" ЕООД, "Хемус Консулт" ЕООД и независимият оценител Петър Атанасов Андонов. Всички те обаче са отстранени, защото не отговарят на изискванията на процедурата.

На участниците във втората обособена позиция в поръчката са дадени десет дни да обжалват класацията пред Комисията за защита на конкуренцията, след което ще стане ясно дали поне поръчката за оценка на бъдещите разпоредителни сделки ще се изпълни.

След година и половина МЗХ се сети, че трябва да търси оценители с капацитет

За провала на избора на преоценител на горските заменки ще бъде информирана Европейската комисия, тъй като в противен случай страната ни е заплашена от изправяне пред Европейския съд за неспазване на решение на ЕК, коментираха от земеделското министерство. Според неофициална информация на Mediapool се обсъжда повишаване на стойността на поръчката за извършването на тази толкова важна дейност, тъй като анализи на ведомството сочат, че ниската цена е пречка в конкурса да се явят качествени фирми, които да имат капацитета да извършат преоценката на разпоредителните сделки.

Ще успее ли някога държавата да изиска от фирмите начислените суми

Самата преоценка на скандалните заменки може и да стане за три месеца, но значително по-сложно е изработването на механизъм, по който държавата да си изисква от фирмите, извършили заменките, изчислените суми над платените по старите договори, смятат в МЗХ.

"Проблемът е, че голяма част от фирмите, купили в онзи период поземлени имоти срещу гори, вече са с нови собственици", признава зам.-министърът на земеделието и храните в оставка Георги Костов. Според него следващото правителство ще има много работа в посока установяването на конкретните суми и точно от коя фирма има да си ги прибира държавата по сделки, определени от Брюксел като неизгодни, извършени в ущърб на бюджета и с държавна помощ.

По думите на Костов процедурата по уреждането на въпроса ще отнеме години. Това стана ясно още при обявяването на решението на ЕК за изчисляване на разликите между платената и реалната цена на имотите, плюс лихвите за периода на ползването на държавата помощ. Причината е не само сложната преоценка, а и защото земеделският министър ще трябва да издаде акт за публично държавно вземане и да изиска обратно нерегламентираното подпомагане, а този вид актове подлежат на съдебен контрол и могат да се обжалват. Същото важи и за самата методология за преизчисляване на дължимите в повече суми от новите собственици на държавните имоти.

Фирмите, които кабинетът "Станишев" облагодетелства на държавна сметка

Дадените държавни горски имоти, които подлежат на преоценка, се намират най-вече край Царево, Несебър, Балчик, Пампорово, Разлог, Добринище, Старо Оряхово, Ракитово и Пловдив. Сред най-крупните купувачи на такива терени бяха фирмите "Ол Сийз Пропърти 2" и "Трейшън клифс енд спа резорт", където акционер тогава бе рекламният и медиен бос Красимир Гергов. "Литекс Комерс" на захарния бос Гриша Ганчев и "Ел Ем Импекс" на енергийния бос Христо Ковачки, който бе съден за укриване на данъци, също напазаруваха евтини държавни гори, които би трябвало да плащат на държавата разликата в цените.

Сред тези фирми бе и "Маунт Форест", която по онова време бе собственост на офшорната "Ханап Инвестмънт Енд Файнанс"АД и индиректно свързана с "Рила Спорт," зад която се твърдеше, че стоят бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги. Днес обаче неин собственик е фирмата "Бългериън сън".

"Мадара Бяла Норд", сред чиито собственици все още е босът на фирмата за почистване "Титан" и бивш акционер на ЦСКА Димитър Борисов, също беше сред купувачите на евтини държавни земи. Другото най-често срещано име сред подлежащите на преоценка сделки е на "Маркетинг-В".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?