Нов рекорд – 330 случая на Covid-19 за денонощие

Епидемиолог: В момента от 10 случая възникват 12-15 нови, но без мерки биха били 20

Нов рекорд – 330 случая на Covid-19 за денонощие

Драстичен скок при новите случаи на коронавирус бе отчетен в петък. Само за денонощие у нас са регистрирани 330 заразени. Това е рекорд до момента. Ден по-рано бе регистрирана предишната най-висока стойност – 240 случая

Ръстът се регистрира и при по-малък брой направени тестове. През изминалите 24 часа пробите са 3686, от които 330 положителни. Ден по-рано бяха направени 4286 теста, които отчетиха 240 нови случая.

Новите смъртни случаи са 3, с което общият им брой вече е 262. Излекуваните са 63.

Рязкото увеличение идва на фона на правителственото решение от сряда отново да се затворят заведенията на закрито и стадионите. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев забранява и събиранията на повече от 30 души за празнества на открито и закрито. Ограниченията бяха въведени след дълго колебание и нежелание от страна на премиера Бойко Борисов, който твърди, че всеки може да се пази сам.

Според актуалната статистика регистрираните случаи в България вече са 6672, а активните са 3181. В болници са 525 души, от тях 28 са в интензивни отделения.

Най-много нови случаи се регистрират в София – 140. На следващо място е Пловдив с 42 нови заразени. София-област е с 23 случая. Във Варна се отчитат 21, в Благоевград – 19, в Търново – 13, в Кюстендил – 10. В Перник са отчетени 9 нови случая. Досега там се намираха по 1-2 дневно. В четвъртък от местната здравна инспекция съобщиха, че общо 12 футболисти от "Миньор" са дали положителни проби.

В Русе има 6 нови случая, в Смолян, Кърджали и Бургас – по 5, във Враца и Сливен – по 3, в Търговище, Пазараджик, Монтана и Габрово – по 2, а в Стара Загора, Силистра и Ловеч – по 2 нов случай. Не са регистрирани нови заразени във Видин.

Борисов заръча на НОЩ дебат за ползата от мерките

Премиерът Бойко Борисов изоплзва новия рекорден брой новозаразени за да се възмути от вчерашните протести в защита на президента Румен Радев и срещу олигархичния модел на управление, зад които той видя сценарий срещу правителството и риск за разрастване на епидемията. Премиерът каза, че се е скарал на Националния оперативен щаб (НОЩ) по този повод и е настоял да бъде предизвикан публичен дебат за коронавируса, за да се обясни защо са нужни мерките.

“Ето сега се карах с щаба. Защо трябва да затварям заведенията, ако няма никаква заплаха, съдейки по протестите?! 40% от хората не вярват, че има вирус или че е леко грипче. Нека щабът да излезе на публичен дебат и да докаже, че мерките са нужни“, каза Борисов. И се закани в противен случай да отвори отново нощните заведения, защото е безсмислено да стоят затворени, ако хората се събират на толкова големи групи.


Той коментира, че докато се увеличава броят на заразените, са се събрали хиляди един до друг без маски и настоя протестиращите да бъдат глобени, както самият той е бил глобен при посещението си в Рилския манастир.

“Нека да се знае, че с поведението си президентът Радев е допринесъл за разрастването на пандемията”, заяви още Борисов.  

Епидемиолог: В момента от 10 случая възникват 12-15 нови, но без мерки биха били 20

Растящият брой на заразени с коронавирус се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията.

За съжаление не се вижда края на пандемията в световен мащаб. Това коментира в петък пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Не се гледат просто бройките тестове, трябва да се отчита и контекста. Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове.

Д-р Стоицова подчерта, че се наблюдава не броя направени тестове, а процента положителни тестове - "на всеки 100 теста колко са положителните".

"Ние наблюдаваме това на седмично ниво... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест положителността се увеличава", съобщи тя.

По думите ѝ в момента важното е, че у нас се покачва заболяваемостта и това налага да сме по-внимателни.

"От един човек сега се заразяват повече от един човек, което е лошото. От 10 случая възникват 12-15 нови, това число варира. Ако нямаше никакви мерки, обаче, това значи от 10 случая да възникват 20", обясни епидемиологът.

На практика ние продължаваме да ограничаваме заболяването, макар и не толкова ефективно, че да затихне епидемията, добави д-р Стоицова.

Споделяне

Още от България