Нов рекорд на заразените и драматичен ръст на медиците с Covid-19

Случаите вече гонят 1100 души, починалите са 52

Нов рекорд на заразените и драматичен ръст на медиците с Covid-19

Случаите на Covid-19 вече гонят 1100 души след като в четвъртък сутринта беше отчетен нов рекорд от 66 новозаразени за денонощие, а през деня бяха регистрирани още 16 нови случая. Така общият им брой е вече 1097 души.

В четвъртък през деня починалите се увеличиха с още двама и вече са 52. Става въпрос за 71-годишен мъж в "Александровска" болница, който е страдал от остра бъбречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. Пациентът е бил на апаратна вентилация. В "Пирогов" е починала жена на 85 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.

Други трима души починаха през изминалото денонощие - жена на 87 години във ВМА, мъж на 53 години във Смолян и жена на 71 години в "Пирогов".

В момента настанените за лечение в болница са 270 души, а хората в тежко състояние в интензивни клиники и отделения - 37 души.

Най-засегнатата област от коронавируса остава София с 594 случая, следвана от Плевен - 67, Пловдив - 42 и Видин - 40.

Расте броят на заразените медици

Тревожно нараства през последните дни броят на инфектирания медицински персонал. Заразените медици в четвъртък достигнаха 95 души, след като бяха доказани 8 нови случая сред персонала на болницата във Видин. Така половината от новорегистрираните за деня 16 случая са именно от болницата във Видин, от която се оказа, че вирусът се е прехвърлил и в старчески дом в близко село.

За сравнение само допреди седмица заразеният медицински персонал в страната беше 48 души.

Сутринта бяха докладвани 12 нови случая на заразен медицински персонал от различни болници в страната. От тях 2 са случаите в "Пирогов", 1 в "Иван Рилски", 1 в "Софиямед", 1 във ВМА, 2 в Сливен и 4 във Велико Търново.

Четиримата медици от Велико Търново, при които беше доказано заболяването Covid-19, са от реанимацията на областната болница. Отделението е затворено, а медиците са с лека симптоматика на домашно лечение, съобщи БНР.

Положителните проби са дали три медицински сестри и една санитарка от реанимацията на Великотърновската болница. Те са били контактни на 74-годишната пациентка, която почина от Covid-19 на Разпети петък.

"Отделението остава специализирано за лечение на тежките случаи на заболяването, няма проблеми с недостиг на персонал, няма опасност от вътреболнична инфекция", посочи изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев.

Сутринта главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че повечето от случаите не са в отделенията, където се лекуват заразно болни, а в други. Това показва, че колегите подценяват опасността, каза той. Случаят във Велико Търново обаче не попада в тази графа.

Във Видин общия брой заразени медици стана 25 след обявяването на осемте нови случая и известните преди това от сутринта 17. Част от сестрите в лечебното заведение твърдят, че до тази ситуация се е стигнало заради липса на предпазни облекла, но ръководството на болницата казва, че всичко нужно е подсигурено. Според медиците обаче предпазните средства са дошли твърде късно, когато вече е имало заразени.

Тестването в ромските квартали продължава

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев съобщи, че продължава тестването на жителите в двата ромски квартала на София  "Факултета" и "Филиповци" и засега там за разхлабване на мерките не може да се говори. Подготвени са още 700 теста за "Факултета". Хората ще бъдат тествани на случаен принцип. Търсят се семейни огнища.

Вчера са направени 200 проби във "Филиповци" като "определено има положителни".

По повод недоволството на жителите на квартала началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви: "Това, че на някого е направен отрицателен тест, не значи, че получава вход-изходна виза за където и да било да ходи. Мисля, че има разбиране по този въпрос". 

Пикът ще е в следващите дни

В момента се изкачваме и ще достигнем пика на заразата в следващите дни, каза по-рано директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Нашата страна до момента стои много добре и причините са няколко. Първо това е политическо решение, защото мерките, които се взимат, са решения на Министерски съвет. Оперативният щаб, който сме една тясна група от специалисти, обсъждаме тези мерки ежедневно. Почти всеки ден имаме срещи с членове на МС, виждаме какво се прави в съседните страни и другите европейски страни. Мерките, които ние взехме, и които не бяха крути, защото няма полицейски час, няма забрана за излизане от къщите, бяха взети навреме", каза той.

По думите му това е причината в момента държавата ни да бъде с най-малко заразени и най-малко смъртни случаи.

"Нашите притеснения, които предадохме на политическото ръководство, бяха свързани с това, че ако хората тръгнат да се събират и да празнуват заедно Цветница и Великден, ще стане опасно. Един малък процент от българите направи така, че намери начин да напусне София и да се събират семейно", заяви Кантарджиев.

Според него в нашата страна повечето хора са дисциплинирани и спазват мерките.

"Църквата не е причина за увеличаване броя на заразените. Ако има такова, то ще бъде заради неспазване на мерите", каза още той.

Обстановката по света остава тревожна

Обстановката по света остава тревожна, като броят на заразените продължава да расте, а смъртността е висока, каза ген. Мутафчийски.

В Германия има регистрирани нови 229 смъртни случая, в Италия – 437 починали, във Великобритания – 763 нови смъртни случая.

В Белгия, която е съпоставима като територия и население с България, новите заразени с коронавирус за изминалото денонощие са 933, а смъртните случаи – 264, каза ген. Мутафчийски.

В съседните на България страни броят на новозаболелите и на починалите също остава висок.

В Румъния новите случаи на заразени с Covid-19 e 468, а на починалите – 28. Общият брой на заразените вече е близо 10 000.

В Турция случаите на заразени с коронавирус е над 100 000 души.

В Гърция общият брой на заразените е 2408, починалите са 121.

В Сърбия има нови 224 заразени с Covid-19, а общият им брой е над 7000.

В Северна Македония са регистрирани 1259 болни с коронавирус, като 56 са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус