Нов СРС-гейт: Цветанов подслушван законно, службите не казват защо

Борисов убеден, че е политическа поръчка – Станишев и Местан се издали, че подслушват опозицията

Цветанов с адвокатите си Ханс-Петер Ул (вляво) и Менко Менков. Сн.: БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов бил подслушван законно допреди няколко дни, но не е ясно на какво основание и с каква цел.

Това обяви в четвъртък адвокатът му Менко Менков, позовавайки се на предложение до наблюдаващия прокурор по третото дело срещу Цветанов, с което се искало преждевременното прекратяване на използването на СРС-та спрямо контролираните лица.

"Ще ръкопляскам, ако Цветанов е подслушван законно. Но ако се окаже, че "фамилията" и ДПС след тези тежки нарушения, които направиха, не са подслушвани, ще го считам за политическа поръчка", коментира по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че подслушването на опозицията е най-тежкото престъпление в една демократична държава.

Докато беше вътрешен министър, Цветанов бе обвиняван от тогавашната опозиция БСП и ДПС, а впоследствие и от свои съпартийци за тотално подслушване на министри, опозиция и бизнесмени, а в момента е и официално разследван за това.

Адвокат Менков обясни пред бТВ, че случайно видял въпросния "секретен документ" преди ден, когато от прокуратурата предявили на клиента му материалите по делото му за присвояване на 50 000 лв. от бюджета на МВР.

"Това недвусмислено сочи, че е имало законно разрешение за прилагане на СРС, но не е посочени срещу кои лица. Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са поне двама", заключи юристът, допускайки, че е възможно Цветанов все още да е проследяван и подслушван.

"Действията на Цветан Цветанов по въпросното дело са от февруари 2012 година. Въпреки това, той е бил подслушван и след това, буквално допреди дни, а вероятно и в момента. Получено е писмо до прокуратурата от 22 януари 2014 г., в което е поискано предсрочно прекратяване на използвани СРС-та за няколко лица - не се казва кои точно, но се говори в множествено число, значи е минимум Цветанов, тъй като не могат да се съберат данни по разследването или събраните данни нямат отношение по предмета на доказване", обясни Менков.

В МВР и прокуратурата нямат информация

"МВР няма касателство", лаконично контрира вътрешният министър Цветлин Йовчев, добавяйки, че от август м.г. той не получава информация за използването на СРС-та от службите.

Така както самият Цветанов, докато беше вицепремиер и вътрешен министър, игнорираше критиките и оплакванията на защитата на обвиняеми, наричайки ги "адвокати на мафията" и назидавайки медиите да не им обръщат внимание, в подобен дух сега реагираха МВР-шефът и зам.-главният прокурор.

"В момента ние имаме гаранции за това, че СРС-та няма да могат да бъдат прилагани незаконно, и да не се злоупотребява с информацията, която е придобита от тях, и нека всеки да внимава с кого се среща, какво говори, записват ли се, или не се записват", препоръча иронично силовият вицепремиер и посъветва медиите "да не отдаваме толкова голямо значение на адвокатите на обвиняемите по конкретни дела".

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов също изтъкна, че Менков е адвокат и нормално да има защитна линия, както и, че не знаел дали Цветанов е бил подслушван.

"Не бих могъл да направя друг коментар на думите на адвокат Менко Менков, освен това, че той в крайна сметка е адвокат и изработва своя хонорар. Така, както го изработва, защитавайки и други обвиняеми подсъдими, например братя Галеви. Всъщност всеки един адвокат се храни от своите клиенти и в това няма нищо лошо. В рамките на неговата защитна линия той би могъл да твърди всичко. По отношение на конкретния казус, аз не познавам всяко едно дело в държавата. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за нас е обвиняемият Цветан Цветанов, лицето с три висящи дела и нищо повече. Дали е политик или не – прокуратурата не се интересува от това нещо", заяви Сарафов пред БНР с уговорката, че щял да провери случая.

Шефът на възстановеното Бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков пък влезе в задочен спор с Менков, обяснявайки пред БНР, че това, което твърди юристът, се разминавало с разпоредбите на Закона за СРС и Наказателно-процесуалния кодекс.

По неофициална информация на Mediapool Цветанов е разследван и подслушван заради продължаващите му контакти с бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Самият Тодоров е подсъдим на първа инстанция за издаване на информация от разследванията на полицията. Цветанов на свой ред е подсъдим за възпрепятстване на разследването върху Тодоров.

Ако СРС-тата не бъдат унищожени, щели да излязат флашки

Адвокатът на Цветанов каза, че още днес ще сезира прокуратурата, включително главния прокурор Сотир Цацаров, заради документа, тъй като по закон данните от "ненужни" СРС се унищожават в 10-дневен срок след получаването на такова писмо в прокуратурата. Този срок изтича в събота – 1 февруари. Затова още сега Менков щял да поиска изготвяне на веществени доказателствени средства по данните от СРС-тата.

"В противен случай тези материали ще бъдат унищожени, защото се водят ненужни – така няма да има доказателства, а ще започнат да излизат флашки. И никой няма да знае откъде са дошли тези флашки, няма да има доказателства за тях", каза още адвокатът и допълни, че в случая с подслушвания Цветанов била валидна сентенцията "Крадецът казва – дръжте крадеца", добави юристът.

Според Бойко Рашков обаче има противоречие в твърденията на Менков, тъй като законът не задължава разследващите да предявяват на обвиняемите документи за СРС-та, от които не са били събрани годни доказателства.

"Унищожаването на материали, събрани със СРС, е възможно, когато те не могат да служат за изготвянето на веществени доказателстевни средства. Това означава, че тези материали не могат да се използват за доказателства в процеса. И те се унищожават в определен срок. Но разбирате, че не съм чел материали, коментирам единствено изказването на колегата Менков. Законът не казва делото от кога е и кога могат да се проведат такива мероприятия", коментира Рашков пред БНР по повод недоумението на адвоката, че прокуратурата разследва престъпление от 2012 г. с подслушване две години по-късно.

Борисов: Грандиозен скандал, подслушват опозицията

В случая става дума за подслушване на зам.-председател на опозиционна партия, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Има и подозрителни съвпадения - управляващи политици да заявяват в публичното пространство неща по адрес на ГЕРБ, които няма как да знаят. Ако това е така, е "грандиозен политически скандал", каза Борисов пред репортери в парламента.

"Питам и приемам, че Цветанов правилно е подслушван. Ако се окаже, че не е подслушван Местан през това време, какъв им е критерият? Когато фамилията Станишеви връща пари в Брюксел, видно е далавера. Ако се окаже, че те не са подслушвани, какъв им е бил критерият към зам.-председателя на ГЕРБ? Приемаме, че съгласно закона, определени служби, прокуратура, следствие са решили да направят подобно подслушване или проследяване. Първо ни интересува какъв е критерият това да се направи. Интересуват ме мотивите, защото документите по това дело са си в МВР – нито могат да се изнесат, нито да се променят. Защо се избра да се подслушва зам.-председателят на опозиционната партия? Защо през това време Местан, Цонев непрекъснато говорят, че ще излизат записи”, попита още председателят на ГЕРБ.

"И сега се опитват да се скрият, че видите ли, това било тяхна хипотеза. Не е тяхна хипотеза. Техният втори човек Христо Бисеров – зам.-председател на ДПС и зам.-председател на парламента го уличиха в крупни кражби и злоупотреби”, заяви Бойко Борисов.

"Аз от всичките им изказвания ден-два след това разбирам, че всъщност те знаят неща, които не би трябвало да знаят. Местан, Станишев и компания не би трябвало да ги знаят, защото съм ги говорил само с Цветанов – като например съм му разказвал разговори, които съм водил в ЕНП – с премиери, председатели, евродепутати. Нещо по-лошо – аз много тежко му се карах по телефона и изведнъж Местан вчера казва, че го пускам по бобслея? Откъде знае? Откъде той знае, че го пускам по бобслея", продължи Борисов.

"Кой търча с флашките и записите, така както търча да информира Местан, че Бисеров е тежко обвинен и за една нощ той от зам.-председател на парламента и на ДПС стана гражданинът Бисеров? Кой знае моите разговори с Цветанов и защо”, възмути се той.

"Прекратено е (подслушването - бел. ред.) на 22 януари, защото на 19 януари в предаването "Всяка неделя” многократно, за пореден път обясних как излизат флашките в жълтите вестници и публикациите. Казах какво ще следва, а то е – тези хора изобщо не са си мислели, че Цветанов ще се обажда на някой да му дава указания по дадена тема. Те са търсили нашите разговори, разговорите в партията, изпреварващата информация за стратегията и тактиката, която опозицията провежда”.

"В Англия се оттегли един от най-големите медийни магнати и закриха вестник на 160 години, а в САЩ в аферата "Уотъргейт” падна президент”, допълни Бойко Борисов.

"Това е най-тежкото престъпление в една демократична държава – да се подслушва опозицията. Ако те са си търсили повод, за да разберат какво мислим… Ако правозащитните органи са проявили двоен аршин, това означава, че скандалът е грандиозен. Не само правителството, много хора трябва да си подадат оставката, ако се окаже, че това не е вярно”, подчерта Бойко Борисов.

Той изрази и подозрението, че към него също "са ползвали подобно мероприятие" и съобщи, че ще поиска да бъдат свалени дословно записите от подслушаните разговори, преди да бъдат унищожени.

Според бившия премиер, ако разговорите му с Цветан Цветанов придобият публичност, ще стане ясно, че "тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не с разследване, не със своите по Конституция роля и задачи, а че са се включили вече в политическата борба, което е дело на политиците”.

Станишев и Местан се издали, че подслушват Борисов

Борисов намекна, че Лютви Местан и Сергей Станишев се издали, че го подслушват.

"Аз от всичките им изказвания разбирам, че всъщност те знаят неща, които не би трябвало да знаят. Местан, Станишев и компания не би трябвало да ги знаят, защото съм ги говорил само с Цветанов. Аз много тежко му се карах по телефона и изведнъж на другия ден Местан казва, че го пускам по бобслея? Откъде знае? Откъде той знае, че го пускам по бобслея?, попита Борисов.

Той поясни, че адвокат Менков е дошъл да го запознае с детайли, защото след като има обвинение, подсъдимият има право да се запознае с всички документи.

Местан: Борисов е "тотален параноик"

"Налага се да повярвам на ушите си, че той е изрекъл подобно нещо. Освен по-неадекватен, явно е на път да се превърне в един тотален параноик", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан твърденията на Борисов.

Той определи като идиотско твърдението, че му докладват за разговори. "Тук вече наистина са прескочили всякакви граници. Този човек или играе някаква игра на жертвичка, само че на сатрапите не им отива да играят на жертвички, и определено смятам, че освен неадекватен, вече или е параноик, или се прави на параноик. При всички случаи проблемът си е негов”, посочи Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?