"Нова република": Схемата с Пловдивския панаир и операта обслужва само Георги Гергов

Дани Каназирева, сн. БГНЕС

Новата схема за оползотворяване на държавните акции в Международния пловдивски панаир (МПП) срещу строеж на опера на мястото на една от изложбените палати обслужва единствено интересите на местния бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. Това заяви пред журналисти в сряда Дани Каназирева от "Нора република", която също така е общински съветник в Пловдив и лидер на движение "Съюз за Пловдив",

"Тази сделка нямаше да е възможна, ако наистина имаше държава, работещи институции и без политическо покровителстване", заяви Каназирева. По думите ѝ обаче тя става факт с ясното политическо покровителстване от страна  на двете големи партии, от които едната уж е в опозиция.

По думите ѝ очакваното на сесия на общинския съвет в четвъртък приемане на дарените от държавата 20.6 на сто от акциите в панаира цели финализирането на започнала още през 2006 г. сделка с Георги Гергов и сега той ще получи пълния контрол върху активите на дружеството.

"Започва схемата от 2006 г. Бяха погребани 22 имота, много от тях в центъра на Пловдив, общината ги загуби. По същия начин е придобита т.нар. "Дупка" в центъра на Варна (на чието място трябваше да се вдигне филиал на Пловдивски панаир и Варна прие своя дял от държавните акции в МПП, но Пловдив не склони на сделката – бел. ред.). Няма виновни, няма отговорност, изгубени са имотите. 10 години по-късно е време да се завърши тази срамна сделка. Миналата година се прие решение за даване на 49% от Панаира на Варненската и Пловдивската община, като целта е придобиване на акциите от мажоритарния собственик Георги Гергов", заяви Каназирева.

В момента Гергов държи 50,37% от Панаира, но поради специфичните условия, това не му дава всички обичайни права на мажоритарен собственик. За да ги получи му трябва да притежава над 66% от акциите в дружеството, обясни тя.

"Проблемът е, че той няма нужните по устав две трети от капитала, за да може да се разпорежда с капитала и имуществото на дружеството. Затова се измисли тази на пръв поглед благородна схема", обясни Каназирева.

"За да бъде по-обществено приемлива сделката, се измисли една лъжа, че в Пловдив ще бъде финансирана една опера. Циничният момент е, че Пловдив властта подарява на Гергов два пъти по 400 декара, а ние ще го чакаме да ни даде 2-3 декара, за да си построим опера.. Тя е само една димна завеса, една димна лъжа, явно чрез изкуството по-лесно се оправдава една схема", допълни тя.

"Вчера Корнелия Нинова обявяваше, че е в твърда опозиция, докато до нея стоеше Георги Гергов, който през това време прави сделка за милиони с ГЕРБ. През преговорите на ГЕРБ и Обединените патриоти за политическа коалиция много ясно прозира икономическа коалиция между ГЕРБ и БСП", заяви лидерът в оставка на "Нова република" Радан Кънев

"Идеята за построяване на нова сграда на пловдивската опера е нещо, което ние от ДСБ винаги сме подкрепяли. Опасяваме се, че изграждането ѝ върху терен, който не е собственост на общината, а на член на изпълнителното бюро на БСП, крие сериозни рискове държавата да построи опера не на пловдивчани, а на Георги Гергов. След заграбването на пловдивския панаир и къщите в Стария град, няма никакви гаранции, че няма да се случи същото и със сградата на пловдивската опера. Община Пловдив трябва да води политика на ограничаване на бизнес отношенията си с местния олигарх Гергов, а не на допълнително обвързване. Това е пагубно за града ни", посочи още Каназирева.

Според Нова република" гласуването на сесията на общинския съвет в четвъртък ще бъде истинска разделителна линия за общинските съветници в Пловдив - кой е на страната на олигарсите и кой - в отбора на пловдивчани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес