Нови мерки: Половината чиновници у дома, заведенията с пълен капацитет при ваксиниран персонал и клиенти

Нови мерки: Половината чиновници у дома, заведенията с пълен капацитет при ваксиниран персонал и клиенти

Всички администрации трябва да организират работата си така, че 50% от служителите им да работят от вкъщи. Заведения, фитнеси, театри и др. закрити обекти пък ще могат да работят при пълен капацитет, ако персоналът им е ваксиниран, преболедувал или си прави редовно PCR-тестове и се изисква здравен сертификат за вход на клиентите. Т.е. посетителите също трябва да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR тест. Ако тези условия не са изпълнени, както и досега тези обекти, трябва да работят на 50% от капацитета си - изискване, което масово не се спазва.

Това предвиждат новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 20 август. Здравният министър Стойчо Кацаров е подписал заповедта в четвъртък. Новите мерки идват на фона на постоянно увеличаващ се брой на новозаразените със заболеваемост над 100 на 100 000 души.

От МЗ обясниха, че с намаляване на чиновниците, които трябва да ходят на работа всеки ден, се намалява пътникопотокът в градския транспорт, което редуцира и риска от заразяване. Ръководителите на администрации трябва да установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и да организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

Условията за работа на закритите обекти не се променят, но се дава стимул на обектите с ваксиниран персонал и клиенти. И досега тези обекти можеха да работят при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Новото от днес е, че ще могат да работят на 100% от капацитета, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

Заповедта се отнася до: конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма; културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство); на спортни състезания с публика; посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове; посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца; посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Споделяне

Още по темата

Още от България