Нови мерки за икономии може да поиска Тройката от Гърция

Нови мерки за икономии е възможно да поискат международните кредитори от правителството в Атина, за да бъдат компенсирани отклоненията в бюджета, които на годишна основа надхвърлят три милиарда евро за 2013 г., съобщава местният сайт нюз.ин, цитиран от БТА.

Представителите на тройката (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ) са в Атина втора седмица и инспектират изпълнението на споразумението с кредиторите, за да може Гърция да получи следващия транш от 2,8 млрд. евро. Те проверяват изпълнението на бюджета за първите два месеца на тази година. Очаква се проверките да покажат значително изоставане на бюджетните приходи. Уреждането на просрочените дългове може да се окаже ключово за реализацията на бюджета, пише още гръцкият сайт.

Кабинетът на премиера Андонис Саарас се надява, че ще успее да покрие бюджетните отклонения и че има планове и знае как да запълни дупките в бюджета. В следващите дни в гръцкия парламент се очаква министерството на труда да внесе законопроект, предвиждащ допълнителни интервенции за бюджетни икономии на стойност 800 млн. евро.

Представители на икономическия екип на кабинета заявяват, че по-голямата част от разговорите между правителството и Тройката кредитори от ЕК, ЕЦБ и МВФ, е приключила, и се надяват, че преди четвъртък и най-късно в петък мисията им в Атина ще приключи.

Премиерът Самарас увери, че няма да има повече нови мерки за икономии. Опозицията от ляво обаче иска избори и предупреди, че ако пак има затягане на коланите, решението за него ще взриви обществото.

В. "Етнос" цитира премиера Андонис Самарас, който уверява, че няма да има повече мерки за икономии, но признава трудностите, пред които е изправено гръцкото общество. Водим тежка битка, за да излезем от кризата и съм убеден, че ще донесем оптимизъм и усмивки на нашите деца, Касандрите ще бъдат опровергани, казал Самарас пред съпартийци от Нова демокрация.

В. "Катимерини" коментира, че Гърция е пред драматична безизходица, тъй като невижданата рецесия, галопиращата безработица, нулевата ликвидност на пазара и несигурността сред работещите и в предприятията са блокирали икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани