Преговорите на Гърция с кредиторите пак са блокирани, безработицата расте

Гърция е постигнала значителен напредък в исканите от нея реформи, за да получи следващия транш от финансовата помощ, но остава да се решат някои въпроси, заявиха представителите на тройката кредитори - Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В кратко съобщение след отложените вчера преговори на тройката в Атина, ЕЦБ отбелязва, че след като бъдат уредени тези въпроси диалогът ще бъде възобновен в началото на април.

"Черен дим" над правителствената сграда в Атина, тъй като срещата на премиера Анданис Самарас е завършила без споразумение с международните кредитори по следващия транш от заемите за Гърция, коментира в заглавие в. "Имерисия", цитиран от БТА. Изданието подчертава, че в края на месеца ще има нов кръг разговори с Тройката по ключовите въпроси от технически характер, останали недоговорени. Става дума за исканите от кредиторите уволнения в държавния сектор и за данъците върху недвижимите имоти.

Въпреки оптимизма на финансовия министър Янис Стурнарас, че очакваният пореден "спасителен пакет" ще бъде уреден след дни, когато Тройката се завърне, в. "Вима" определя непостигането на споразумение с кредиторите по очаквания транш от 2,8 млрд. евро като "студен душ" за правителството.

Оттеглянето на представителите на Тройката от Атина и планираното им завръщане в края на март или най-късно в началото на април, е силен удар за правителствената коалиция, тъй като разговорите не са дали резултат, а страната спешно се нуждае от пари.

Същевременно Асошиейтед прес съобщава в четвъртък, че безработицата в засегнатата от кризата Гърция е достигнала рекордни нива от 26 на сто през последното тримесечие на 2012 г..

През третото тримесечие на миналата година безработицата е била 24,8 на сто, а през последните три месеца на 2011 г. тя е била 20,7 на сто.

Националната статистическа служба информира днес, че 1,29 милиона души са били без работа в периода октомври – декември 2012 г. Във възрастовата група под 25 години безработицата е 57,8 на сто. Сред жените процентът достига 29,7 на сто, а при мъжете той е 23,3 на сто.

Гърция оцелява благодарение на международни спасителни заеми, отпуснати в замяна на тежка програма за съкращаване на разходи и увеличаване на данъци.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани