Новият член на Конституционния съд Гроздан Илиев избран само с гласовете на ГЕРБ

Човек на ДПС стана зам.-председател на комисията по конфискацията

Сн. БГНЕС

В петък бе сложен край на сагата с избор на конституционните съдии, след като заместник-председателят на Върховния касационния съд Гроздан Илиев бе избран за член на институцията. Символно обаче ГЕРБ бяха оставени в изолация и само те подкрепиха на неговата кандидатура. Управляващата партията издигна Илиев след серията от скандали с Венета Марковска и Галя Гугушева, които доведоха до блокиране на КС и конституционна криза.

Кандидатурата на върховния съдия Гроздан Илиев изглеждаше консенсусна, а и за него нямаше компрометиращи информации. Въпреки това опозицията в парламента отказа да подкрепи ГЕРБ. БСП и ДПС изобщо не участваха в гласуването, а депутатите от ”Атака” и Синята коалиция се обявиха против. Така само с гласовете на ГЕРБ със 117 гласа ”за” и 11 против Илиев попълни състав на Конституционния съд и след пет месеца на скандали институцията може да работи нормално в пълен състав.

Единственото изказване в пленарна зала за Гроздан Илиев бе направено от лидера на ДСБ Иван Костов, който поиска прегласуване с мотива, че е странно защо БСП и ДПС не вземат участие в гласуването. Той заподозря договорка между ГЕРБ и двете опозиционни партии.

”Цялата биография на човека (Гроздан Илиев) говори за това”, коментира Костов, но не уточни какво точно има предвид. Депутатите от Синята коалиция не взеха никакво участие в процедурата по избор на Илиев, а техни представители отсъстваха дори и на изслушването му пред правната комисия, където можеха да изразят резервите си.

Прегласуването по предложението на лидера на ДСБ доведе до същия резултат в полза на Илиев.

Народното събрание попълни в петък и квотата си в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това стана с договорка между ГЕРБ, БСП и ДПС да подкрепят кандидатите си. Така в комисията влязоха досегашните ѝ членове Антоанета Цонкова (ГЕРБ) и Стоянка Николакова (БСП), както и инспекторът от Сметната палата Иво Иванов (ДПС). Иванов бе избран и за заместник-председател на институцията.

През януари премиерът Бойко Борисов назначи за председател на комисията Пламен Георгиев, бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието. Шеметното изкачване на Георгиев започна, след като той така и не образува дело по скандала, известен като "Ало, Ваньо", по който останаха съмнения, че премиерът върти търговия с влияние през проверките на митническите власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България