Новият френски премиер Манюел Валс встъпи в длъжност

Новият френски премиер Манюел Валс встъпи в длъжност и замени Жан-Марк Еро, подал оставка след провала на Френската социалистическа партия на местните избори.

51-годишният центрист Валс беше вътрешен министър от 2012 година. Той зае премиерския пост на церемония в двореца в Матиньон, на която присъстваше и Еро. Дворецът в Матиньон е построен през 18 век и в наши дни служи за резиденция на френския премиер, посочва Ройтерс.

Социологически анкети показват, че Валс, който заема твърди позиции по въпросите на реда и закона, е най-популярният френски министър. Центристките му възгледи обаче го правят по-малко популярен сред лявото крило във ФСП.

На церемонията в Матиньон Валс заяви, че иска "да продължи и да разшири огромната работа, вече свършена" от предшественика му Жан-Марк Еро, предаде Франс прес.

"Президентът на Републиката е начертал пътна карта, за да стигнем още по-далеч и по-бързо", отговаряйки на "искането за социална справедливост", изразено на местните избори, на които управляващите социалисти загубиха позиции, добави Валс.

Новият премиер ще обяви състава на правителството си утре, а на 3 април то ще се събере на първото си заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?