Бившата приятелка на Оланд става министър в новия кабинет

Съставът на правителеството е намален от 38 на 16 души

След обсъджаде с Мануел Валс (в дъното) Франсоа Оланд одобри включването в правителството на бившата му приятелка Сеголен Роаял.

Бившата партньорка на френския президент Франсоа Оланд Сеголен Роял беше включена в правителството след голямо разместване в кабинета, предприето от управляващите социалисти.

Тя ще бъде министър на околната среда в кабинета на новия премиер Мануел Валс.

Валс беше назначен на поста след унизителната загуба на социалистите в местните избори.

В новото френско правителство ще има 16 министри вместо 38, колкото бяха при досегашния премиер Жан-Марк Еро, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на Елисейския дворец в сряда.

Финансовият министър Пиер Московиси отпада от кабинета, като неговото портфолио ще бъде разделено между двама министри. Мишел Сапен поема финансите, докато Арно Монтбур ще отговаря за икономиката, съживяването на промишлеността и дигиталните технологии. Монтбур, който се смята за представител на лявото крило в социалистическата партия, досега беше министър на съживяването на промишлеността, а Сапен беше министър на труда.

Министрите на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив льо Дриан запазват постовете си. Фабиюс ще отговаря за външните работи и международното развитие, но точният обхват на портфейла му все още не е ясен.

Някогашната приятелка на президента Франсоа Оланд – 59-годишната Сеголен Роаял, която е майка на четирите му деца, се завръща на политическата сцена като министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката. Тя се яви на президентските избори през 2007 г. като кандидат на социалистите, вече е била министър на екологията през 1992 г.

Твърди се, че последната официална партньорка на Оланд – Валери Трирвайлер, е бела срещу назначението на Роаял на каквато и да е позиция в правителството.

Оланд и Трирвайлер се разделиха официално през януари, след като стана известно, че президентът има връзка с актриса.

Правителственият пост на ексбившата му приятелка е сред най-обсъжданите теми във френските медии. Онлайн изданието на "Монд" излиза със заглавие "Реваншът на Сеголен Роаял". Един от френските блогъри написа в Туитър: "Сего (Сеголен) е номинирана, скъсването с Трирвайлер е окончателно".

Завръщането на Роаял в правителството става след продължителното ѝ отсъствие от политическата сцена.

Президентът Оланд е един от най-непопулярните френски лидери от десетилетия насам, след като не успя да съживи икономиката на страната.

Първата задача на новия премиер Валс ще бъде да убеди ЕС, че Франция е на път да излезе от кризата, след като страната отново не успя да покрие критериите за дефицит.

В същото време, докато Валс е от дясното крило на партията, новият министър на икономиката е представител на левицата, и по-рано обвини ЕС, че вреди на растежа с исканията за съкращения на разходите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?