Новият парламент се събира на 21 май

Плевневлиев поиска депутатите да приемат национални приоритети

Сн. БГНЕС

Първото заседание на 42-ото Народно събрание ще се проведе на 21 май, съобщи президентът Росен Плевнелиев, след като в петък проведе консултации с лидерите на парламентарно представените политическите сили.

Консултациите за връчването на мандата за съставяне на правителство ще бъдат проведени след свикването и структурирането на Народното събрание, като президентът поиска политиците първо да се обединят около обща рамка за приоритетите на следващия парламент, която да бъде приета от депутатите.

 

"Предишни народни събрания са излизали с акт за приоритетите пред Народното събрание. Считам, че това е един много силен държавнически жест, затова ще се радвам много, ако политическите партии отново се съобразят с тази традиция", каза държавният глава.

 

Във вторник от парламентарната трибуна той ще направи обръщение към нацията и новоизбраните народни представители, в което ще коментира предизборната кампания.

 

"Президентът няма да отлага, а ще върви напред към формирането на парламент и работещо правителство. Ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово конституционно право. Като президент ще се съобразя с това решение. Конституционният съд, ако бъде сезиран, ще си носи отговорността на база на всички доказателства”, каза Плевнелиев.

 

След конституирането на Народното събрание ГЕРБ ще има възможност да внесе жалба до Конституционния съд с най-малко 48 депутати. Държавният глава посочи, че много конституционалисти посочват, че не сме имали такива казуси и отбеляза, че основният закон ще помогне в "тези тежки и заплетени казуси".

 

Той коментира още, че българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решение на проблемите.

 

"Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизирана от партийни битки и противопоставяне държава. Защото от това няма да спечели никой. Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората. Проблемите пред нацията са ясни. Вярвам, че постигането на разбирателство между народните представители за приемане на съответните законодателни промени по наболелите проблеми на нацията е достижима цел", заяви Плевнелиев.

 

Той призова политиците да покажат, че "могат да говорят помежду си, да загърбят противоречията, да търсят разбирателство и да се обединят около разумни решения".

 

"Най-важното предизвикателство пред политиците днес е да си върнат доверието на хората, а това може да стане чрез видими и устойчиви резултати, които могат да бъдат постигнати само и единствено от работещи институции, в това число парламент и правителство", каза още Плевнелиев.

 

Държавният глава повтори, че президентството няма да има роля във формирането на правителството и призова за бързи действия. Той заяви, че няма да допусне в президентската институция "да се водят каквито и да било коалиционни преговори или да се оставят съмнения за каквито и да било уговорки. "Тук формули няма да се раждат и тук правителство няма да с съставя", добави държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?