Ново предложение: Акцизът на бездимните цигари ще бъде увеличен до 40 или 45%

Ново предложение: Акцизът на бездимните цигари ще бъде увеличен до 40 или 45%

Акцизът на т.нар. бездимните цигари ще бъде вдигнат тази година или с 40% или с 45%. Такова решение е обсъждано на коалиционния съвет на управляващите във вторник вечерта. Идеята е между първо и второ четене на закона да бъде внесен текст, който да регламентира ставката.

В момента тя е 26 на сто от акциза на конвенционалните цигари. Част от мнозинството предлага нарастването да е до 40%, а друга – до 45. Според запознати председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова настоявала увеличаването да изравни бездимните тютюневи изделия и обикновените цигари, но след неразбирателствата в коалицията от миналата седмица този вариант бил отхвърлен като "пораждащ напрежение".

Ангажиментът, който управляващите ще поемат обаче, е през 2019 г. акцизът на IQOS да се изравни в този на останалите тютюневи изделия.

Така България пак ще бъде на едни от най-високите нива в скалата с облагане. От 23 страни в ЕС, в които се предлагат тютюневите стикове за IQOS, продуктите за него се облагат с 67% във Франция (където ставката е най-висока), с 49-50% от акциза за обикновените цигари в Испания и Италия. 43% и съответно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, включително Германия, Великобритания, Унгария и др.

Според първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ, акцизите върху бездимните изделия трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лв.

Поправката предизвика скандал вътре в управляващата коалиция, което накара премиера Бойко Борисов да нареди спиране на проекта. Ден по-късно обаче депутатите от мнозинството обявиха, че ще го преработят, но няма да го изтеглят. Така проектът ще се гледа в първоначалния си вид на първо четене в бюджетна комисия.

Междувременно тютюневата компания "Филип Морис", която засега единствена е регистрирала и продава бездимни изделия на българския пазар под марката IQOS, предложи да се въведе справедливо увеличение на акцизите на всички тютюневи изделия, продавани на пазара. Позицията е изложена в писмо на управителя на българското представителство на фирмата Георгиос Маргонис до бюджетната и икономическата комисия в парламента с искане за преразглеждане на идеята за вдигане на акциза на стиковете за IQOS.

Писмото е получено в Народното събрание на 4 юли, денят, в който Борисов нареди на ГЕРБ да оттеглят проектозакона.

От "Филип Морис" уточняват, че само малко увеличение на специфичния компонент на акциза върху цигарите може да генерира необходимите приходи за бюджета, които правителството търси в новия акциз за т.нар.бездимните цигари. Компанията предлага и друг вариант - пропорционално увеличение на акцизите върху всички тютюневи изделия, което ще поддържа справедливостта на пазара.

"Планираното четирикратно увеличение на акциза на нагреваемите тютюневи изделия (НТИ) ще има значителни последици за потребителите и минимално въздействие върху държавния бюджет", твърдят от "Филип Морис".

Според компанията за данъчна основа трябва да се вземе теглото на тютюна, тъй като това е основният компонент. От "Филип Морис" изтъкват, че всяка друга данъчна основа би нарушила равнопоставеността на различните видове НТИ и би довела до заобикаляне на данъчното облагане.

На база на тази фискалната рамка за облагане върху цената на килограм тютюн на пазара бил пуснат продукта IQOS и инвестициите на компанията били предвидени на тази основа. Продажбите на бездимни цигари пък все още били незначителен в сравнение с всички останали тютюневи изделия.

В писмото се припомня, че в междинен доклад на ЕК от януари се препоръчва бездимните цигари да се облагат на същото ниво, както тютюна за пушене. "Прилагането на акцизното облагане за цигарите върху НТИ ще бъде безпрецедентно и ще доведе до тотално несъответствие с данъчното облагане на тези продукти в повечето от членките на ЕС", уточняват от "Филип Морис".

Освен това предупреждават, че новият акциз на продукта може да доведе до незаконна търговия, защото потребителите ще търсят по-евтина алтернатива.

"Акцизните ставки за цигари, пури, пурети, тютюн за пушене или други тютюневи изделия с горене винаги трябва да са много по-високи от акцизните ставки на НТИ", пише още в писмото.

От компанията уточняват, че искат да проведат срещи с членове на двете комисии възможно най-скоро, за да постигнат компромис, който да е в полза на всички страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?