НСО е за "откритост, отзивчивост и акуратност", но не може да каже за охраната на Пеевски

Делян Пеевски вече втори ден е в ново амлоа - ходи на работа за по половин час в НС. Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана (НСО) излезе с любопитна позиция, в която заявява амбиция за "откритост, отзивчивост и акуратност", но уточнява, че законът не ѝ дава право да обяснява кого и защо охранява.

Работата на службата отново влезе в центъра на общественото внимание след появата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който ползва държавна охрана. От НСО обаче не споменават никъде името му, като мотивират съобщението си с "традиционно повишения интерес" към работата ѝ.

"Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона", посочват от НСО.

В четвъртък Пеевски се появи за втори пореден път на работа в парламента, като отново бе охраняван от гардове на НСО.

"Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация. НСО отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които службата е призвана по закон да се придържа,", коментират от НСО

В края на февруари в отговор на въпроси на Мediapool от НСО съобщиха, че към тогавашния момент службата охранява общо 47 души, от които само един депутат. НСО обаче обясни, че всички конкретни имена са "държавна тайна" и не стана ясно кой е охраняваният народен представител. 

Сега службата припомня позицията си и в същото време заявява амбиция за прозрачност:

"Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани", се казва в позицията ѝ.

Освен Пеевски през годините от услугите на службата се е ползвал и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Бившият вицепремиер и сегашен депутат Валери Симеонов разкри м.г., че от НСО са му отговорили, че Ахмед Доган продължава да е под охрана, тъй като "комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея".

Към момента не е ясно дали охраната продължава.

Досега публично е известен един пропуск в охраната на Доган – през 2013 г., когато той беше нападнат с газов пистолет по време на конференция на ДПС.

През 2016 година пък тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов разкри, че депутатът Делян Пеевски е охраняван от НСО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?