Няма да има отделен мултиплекс за цифровизацията на БНТ и БНР

Няма да има отделен мултиплекс за цифровизацията на БНТ и БНР

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков ще предложи да бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване, съобщиха от ведомството в сряда. Ще се вземе и ново законодателно решение за прехода на БНТ и БНР към цифрово разпространяване, както и ще се промени Законът за електронните съобщения частта за регулаторните органи, които ще бъдат преструктурирани, като предложенията ще бъдат представени в четвъртък, допълниха от министерството.

Една от целите на промените ще е да се гарантира ефир за БНТ и БНР, като им се осигурят по четири програми на преференциални цени в частен мултиплекс, вместо да се изгражда скъпа отделна държавна платформа само за двете медии.  

Законът за публичното радиоразпръскване бе приет през май 2009 г. с гласовете на БСП и ДПС, след скандал, предизвикан от тогавашната опозиция. Тя обвини управляващите, че обслужват бизнес интереси със създаването на две структури за цифровизацията на двете обществени медии - държавно предприятие "Обществено цифрово радиоразпръскване" и национална компания със същото име, в която обаче 49 на сто се предвижда да притежава частник. Дни след парламентарните избори през юли Министерски съвет гласува отпускането на 150 млн. лв. от бюджета за държавния дял в спорния мултиплекс на разпръскването на двете обществени медии.

Създаването на отделен регламент за цифровизацията на двете обществени медии бе заложено в приетия през февруари 2009 г. Закон за електронните съобщения, който пък бе обжалван в Конституционния съд (КС) заради спорни текстове и опасност от монополизъм при изграждането на мултиплексите за цифрово разпръскване на радио и тв програмите.

Още преди идването си на власт ГЕРБ обяви, че ще има реформи в телекомуникационния сектор, които ще засегнат и взетите вече законодателни решения във връзка с цифровизацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България