Нямало напрежение в управляващата коалиция заради законопроектите за ДДС

Искрен Веселинов

Няма напрежение в управляващата коалиция, след като преди ден ресорната парламентарна комисия отхвърли законопроектите на участващите във властта ВМРО и НФСБ за промени в закона за ДДС.

Това каза съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов пред журналисти в парламента.

В четвъртък се провел и коалиционен съвет при премиера Бойко Борисов. "Текстовете са изгладени, отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация или създаване на напрежение, просто трябва да остане един проект, иначе губим време", каза Веселинов.

От думите му се разбра, че по-скоро става дума за детайли по текстовете. "Не е важно дали ще бъдат приети конкретните законопроекти, важно е духът им да остане в крайния вариант, който ще се формира между първо и второ четене", каза той.

Преди ден бюджетната комисия към парламента разгледа шест законопрокта за сваляне на ДДС на различни стоки и услуги. Приет бе само този на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Отхвърелни бяха отделните предложения на ВМРО, НФСБ, както и тези на Воля, ДПС и БСП. Това стана при знаковото отсъствие на шефката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ и на финансовият министър Владислав Горанов, които още преди това показаха, че са против промени в ДДС.

Темата с промяната в налога бе отворена, след като премирът Бойко Борисов се огъна пред ресторантьорите и им обеща ДДС за заведенията за хранене и развлечение да падне на 9%. Именно това предвижда и приетият от ресорната комисия законопроект на ГЕРБ. В него се предвижда още ваучери за почивка от 210 лв за медиците, полицаите, социалните работници и други лица на първа линия в борбата с коронавируса.

По информация на Mediapool на коалиционния съвет от НФСБ са поискали ваучерите да не важат само за базите към съответните ведомства, но и за хотели. Вероятно така възможност ще бъде дадена, но само ако капацитетът на някоя база е запълнен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?