"Ню Йорк таймс": Путин може и да блъфира, но предвещава нова и скъпа оръжейна надпревара

Според руски издания президентът демонстрира предизборно военната сила на Русия

"Ню Йорк таймс": Путин може и да блъфира, но предвещава нова и скъпа оръжейна надпревара

"Невидима" ракета на Путин е насочена към уязвимостта на САЩ", извежда в заглавие "Ню Йорк таймс" за огласените вчера от руския президент нови руски въоръжения, сред които междуконтиненатална крилата ракета и ядрено торпедо, които могат да надхитрят цялата американска отбрана.

Презентацията на Путин включваше видеоанимации, изобразяващи разделящи се бойни части, насочени срещу Флорида, където президентът Тръмп често ходи в имението си"Мар а лаго". Това рязко ще ескалира военните нападки между двете страни и вещае нова и скъпа надпревара в ядреното въоръжаване, пише авторитетният американски вестник.

Въпреки, че Путин може би блъфира с тези оръжия, както твърдят някои експерти, той интелигентно се съсредоточи върху уязвимостта на разработените в САЩ отбранителни системи. А именно: те се базират на предположението, че вражеските ракети с ядрени бойни глави летят нависоко и е възможно да бъдат унищожени, преди да достигнат целите си. Новият клас руски оръжия, каза Путин, летят ниско, незабележимо, надалеч и бързо - прекалено бързо, за да реагира защитаващият се, пише вестникът.

За повдигане на патриотичния дух

Като че ли главната цел на твърденията на Путин в неговото годишно обръщение към нацията бе да повдигне патриотичния дух на руснаците в момент, когато той се е устремил към кампания за своето преизбиране. Въпреки че победата му е сигурна в надпревара с един кандидат, отбелязва нюйоркското издание.

Според него Путин е използвал речта си, за да увери своите съграждани, че въоръжаването се осъществява, въпреки че правителство харчи големи средства за подобряване на качеството на техния живот. Но централно място в словото му заемаха оръжията, които Путин описа като отговор на отказа на САЩ от контрола върху въоръженията и плановете им за внушително превъоръжаване.

Застудяване в и без това хладните отношения

Речта на Путин добави към охлаждането на отношенията между САЩ и Русия, констатира "Вашингтон пост". Според експерти, цитирани от вестника, с обявяването на новите руски оръжия, които според Путин ще пробиват американската отбрана, шансовете за продуктивен диалог между двете страни намалява.

Може би все още сме далеч от дълбините на Студената война, но вчерашната реч на Путин за "невидимите" ракети снижи с още няколко градуса хладните отношения между двете страни. Малцина експерти и от двете страни са на мнение, че новите оръжия (ако се допусне, че съществуват наистина и са дислоцирани) ще променят баланса на силите между САЩ и Русия, които вече разполагат с потенциала да се унищожат взаимно много пъти.

Същевременно е налице широко разпространено мнение, че реторичните атаки, замрялата дипломация и военната ескалация, които стават все по-присъщи на американско-руските отношения, са непродуктивни за глобалната сигурност.

Русия и САЩ имат много теми за разговор, като контрола върху въоръженията, кибератаките, Украйна, Сирия и още много. Но не е лесно да се каже как да да се извърши пробив в това наглед неумолимо затъване в мразовити отношения, пише в заключение "Вашингтон пост".

Слабо вероятен сценарий

Сред ключовите моменти в посланието на президента руският вестник "Комерсант" изтъква "гарантираното осигуряване на отбранителната способност" на Русия. Путин описа за пръв път хода на нови стратегически важни разработки на ядрени и хиперзвукови оръжия, като разсекрети част от данните им, и за други нови оръжия, пише вестникът под заглавие "Балистична икономика". Според негови източници всички тези проекти фигурират в новата програма за въоръжаване на Русия през 2018-2027 г., утвърдена неотдавна със секретен указ от Путин.

Москва заяви пред всички, че притежава принципно нови свръхмощни оръжия - "неприятна новина за президента и конгреса на САЩ", отбелязва "Независимая газета".

Изданието нарича "кулминация" на обръщението думите на Путин, че Русия създава своите най-нови системи стратегически оръжия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и разполагането на американски системи за ПРО в Щатите и в други страни.

В редакционен коментар за това "послание към САЩ в присъствието на Федералното събрание" всекидневникът се пита "може ли да бъдат решени амбициозни икономически задачи чрез демонстрация на военна сила".

Путин разчита, че САЩ ще се осъзнаят, ще спрат оръжейната надпревара, ще влязат в преговори с Русия, ще сключат нови споразумения, сиреч ще признаят, че не могат да излязат наглава с нея. Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен. По-скоро неговият тон ще се възприеме като агресивен, в унисон с образа на "Русия, която застрашава света". И новите инструменти за натиск върху Руската федерация ще получат обосновка в очите на западната публика, прогнозира "Независимая газета".

Според "Известия" обаче "Русия не само гарантира своята сигурност, а не позволява и да бъде изместен световният силов баланс, да се осигури безнаказана употреба на различни видове оръжия срещу коя да е страна на планетата. Тъкмо затова миротворческите подходи на Русия намират все по-осезаема подкрепа в най-различни точки от земното кълбо", твърди вестникът.

Милитаристичен екстаз без прецедент в най-новата руска история

"Милитаристкият екстаз в обръщението" на Путин към парламента, предназначено всъщност по-скоро за външния свят, "няма прецеденти не само през 18-годишното му управление, но и през цялата най-нова руска история", пише "Ведомости".

На този фон очевидно бледнеят дори аналогичните речи на съветски лидери като Андропов или Хрушчов, се казва в статията.

Фактически пред света бе демонстрирана нова политическа конструкция въз основа на "военно доминиране на Русия в света, невъзпирано от съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана", констатира изданието.

"Проверете и повярвайте, това не е блъф, заяви Путин. А закриляна от новия ядрен щит, ще разцъфне една благополучна, сита и в добро здраве страна на средната класа, за каквато по един или друг начин президентът вече е споменавал. Нова страховита Русия - ето какъв е изглежда образът на бъдещето, с който Путин тръгва към четвърти мандат и с който един ден ще остави страната", заключава "Ведомости".

Ефектът ще е по-нататъшна демонизация на Русия

Според политолога Глеб Павловски клиповете, демонстрирани от Путин, няма да изплашат американските военни. "Затова пък всички телевизии ще показват с какво всъщност се занимават руснаците - не им стигат Крим и Донбас, та искат да владеят въздуха, водата и континентите".

Това ще се използва с пропагандна цел и ще се приеме като заплаха с ядрена война, насочена към целия свят, смята експертът. Така според него Путин е започнал "кампания за по-нататъшна демонизация на Русия".

Ударен елемент от предизборното послание

"Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин", коментира опозиционният "Новая газета".

Вестникът припомня редица "социално-икономически цели, свързвани от президента с евентуалния му нов мандат": вдигане на руския БВП с 50 на сто, растеж на икономиката с темпо, надхвърлящо средното за света - при изоставане днес с 1-2 процента, повишаване на средната продължителност на живота в Русия и др. Но "в икономическата сфера Кремъл няма с какво да изненада своите избиратели и му е още по-трудно да се отчете за резултата от последните години. Постиженията тук са изчезващо малки, ако не броим рекордните темпове, с които изтичат капитали от страната, и стремителното свиване на руския дял от общия световен БВП", пише той.

"И в Русия, и в останалия свят сега ще се обсъжда само военнополитическият смисъл" на вчерашното обръщение на Путин - "остава загадка как държавата едновременно може да поема нови социални ангажименти и да стартира надпревара във въоръжаването", се казва в материала.

"В рамките на realpolitik е ясно, че Кремъл хвърля на масата своя последен коз - напомня за ядрения потенциал на съветската свръхдържава, който по думите на Путин не само че не е ръждясал през последните години, но е видимо обновен и подсилен. Част от западните елити навярно ще видят тук отчаян опит за пазарлък. Ще се намерят обаче и други, които ще поемат предизвикателството", предрича "Новая газета".

Съвършено неправдоподобни

Германският експерт в областта на ракетната технология Робърт Шмукер определи ракетните планове на руския държавен глава като "съвършено неправдоподобни", предаде "Дойче веле".

В близко бъдеще Русия няма да е в състояние да разработи крилата ракета с ядрена енергийна установка, увери професорът по авиационна и космическа технология от Техническия университет на Мюнхен.

По думите на Шмукер, учените са проучвали този въпрос преди няколко десетилетия. Преимуществото на подобен тип ракети е в продължителността на полета. Идеята е в това, че двигателят на ракетата произвежда огромна енергия, която ѝ позволява да лети с много висока скорост под радарите на противника и да достигне цел във всяка точка на земното кълбо. Защитата от подобен тип оръжие е изключително трудна, тъй като тя е "способна да лети в продължение на дни", обясни Шмукер.

Експертът определи изявленията на Путин за новите руски оръжия като "самохвалство" и "химера".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят