Обама подготвя почвата за по-масиран удар срещу "Ислямска държава"

Барак Обама разговаря с лидери на Конгреса в Овалния кабинет на Белия дом.

Американският президент Барак Обама започна процес, който е познат във Вашингтон, но е необичаен за неговото президентство - подготовка на населението в САЩ и на американските съюзници в чужбина за нов военен конфликт в Близкия изток. Това пише в сряда британският в. "Файненшъл таймс" и оценката му се споделя и от други големи западни медии.

Обама предприе поредица от срещи, които са колкото ритуални,толкова и методични - разговори с конгресмени, обсъждания с бивши служители по националната сигурност и телефонни разговори, в които се опитва да получи подкрепа от приятели на Америка по света.

Кулминацията на процеса е довечера, когато в предавана по телевизията реч президентът ще представи пред американците своите аргументи за това защо смята, че е необходимо армията на САЩ да предприеме действия за разгромяване на групировката "Ислямска държава", контролираща райони в Ирак и Сирия. Президентът на САЩ Барак Обама ще представи стратегията си "за отслабване и в крайна сметка унищожаване" на терористичната организация "Ислямска държава", действаща в Ирак и Сирия, съобщи говорителя на Белия дом Джош Ърнест. Обама е убеден, че противопоставянето на ислямистките бойци е въпрос от първостепенна важност за националната сигурност на САЩ, каза Ърнест.

Президентът ще очертае плановете в телевизионно обръщение към нацията, което ще направи от Белия дом в 21 часа вашингтонско време (4 ч. българско време в четвъртък).

Очаква се мащабното контратерористично усилие за разгром на джихадистката групировка да излезе извън рамките на сегашната ограничена мисия, чиято цел е чрез въздушни удари да се защитят американските интереси в Ирак и да се облекчат хуманитарните кризи, съобщи Асошиейтед прес. Президентът ще потвори и призива си към Конгреса на САЩ да одобри план на стойност 500 милиона долара за въоръжаване и обучение на сирийски бунтовници, ще призове и съюзниците на САЩ да поемат подобни ангажименти.

Часове преди обръщението Обама се срещна с лидерите на двете партии в Конгреса, за да ги прикани да подкрепят военните му усилия срещу ислямистите, съобщи говорителят на Белия дом. Обама заяви на законодателите, че разполага с необходимите правомощия, за да предприеме действия за унищожаване на "Исламска държава", давайки по този начин още веднъж знак, че няма намерение да иска от Конгреса да подкрепи с гласуване плана му.

САЩ вече започнаха да нанасят въздушни удари по цели на джихадистката организация в Ирак без официално одобрение от Конгреса. Предполага се обаче, че новата операция, която Обама ще обяви, ще бъде по-скъпа и може да обхване и Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

Правейки това, Обама ще трябва да отстъпи от предишни изявления за естеството на заплахата, идваща от екстремистката организация, която той по-рано сравни с начинаещ баскетболен отбор, стремящ се да играе в лигата на големите клубове. Президентът също така ще трябва да обясни защо САЩ трябва спешно да подкрепят и въоръжат т.нар. умерени бунтовници в Сирия - политика, която преди това той определяше като фантазия като средство да бъде променено съотношението на силите в сирийската гражданска война, изтъква "Файненшъл таймс".

Обама ще изложи довечера плановете си за борба с "Ислямска държава" пред американската общественост, която става все по-войнствено настроена след разпространените видеозаписи с обезглавяването на двама американски журналисти, убити от групировката, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Според анкета на изданието и телевизия Ен Би Си Нюз почти две трети от анкетираните смятат, че е в интерес на САЩ да се противопоставят на "Ислямска държава", а едва 13 процента са на мнение, че подобни действия не са полезни за страната.

Попитани какъв вид военен отговор би бил подходящ, около 40 процента от участниците в проучването казват, че действията трябва да се ограничат до въздушни удари, а 34 процента подкрепят както въздушни удари, така и разполагането на сухопътни американски войски.

Тези резултати свидетелстват за забележителна промяна на нагласите сред американската общественост, която само преди една година беше ужасена от предложението на Обама за въздушни удари срещу Сирия. Това предполага, че президентът ще направи своето обръщение пред публика, която е по-склонна да подкрепи военна операция от когато и да било, откакто той пое президентския пост с обещанието да сложи край на войните в Ирак и Афганистан, коментира вестникът.

"Ислямска държава" и нейният кървав поход - масови убийства, заснети на видеозаписи обезглавявания, етническо прочистване - кара почти всяка държава, която е засегната по някакъв начин, да преразгледа отношения, които често са били оформяни от съперничещи си интереси. Според анализатори възходът на екстремистката групировка, идващ след катаклизмите от Арабската пролет, води до може би най-бурните времена за Близкия изток от разделението между сунити и шиити преди векове, изтъква "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?