В очакване на новия план на Обама

САЩ продължават ударите срещу цели в Ирак

Унищожаването на "Ислямска държава" може да отнеме години

САЩ продължават ударите срещу цели в Ирак

Американските военновъздушни сили нанесоха пет удара по позиции на групировката "Ислямска държава" в района на язовир "Хадиса" в Ирак и така разшириха обхвата на американската кампания.

При атаките са били унищожени огневи позиции и команден пункт на "Ислямска държава" в провинция Анбар.


При ударите, нанесени с изтребители и безпилотни самолети, са били унищожени също така четири военни автомобила "Хъмви" и четири бронирани машини на бойците на групировката.

По данни на Централното командване САЩ са нанесли от началото на август 143 удара срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Очаква се президентът на САЩ Барак Обама да представи в сряда свой план за действие срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).


"Просто искам американският народ да разбере същността на заплахата и как ние ще се справим с нея и да има бъде уверен, че ние ще се справим", обясни президентът на САЩ в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Президентът на САЩ ще произнесе реч в сряда в навечерието на 13-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., когато терористи от Ал Каида разбиха четири отвлечени
самолета, включително в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон, и убиха близо 3000 души.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че унищожаването на "Ислямска държава" може да отнеме години.

Администрацията на Обама се готви да проведе кампания срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, която може да трае три години. Това налага постоянни усилия, които може да продължат и след изтичането на мандата на президента Обама, казват високопоставени представители на администрацията.

Първата фаза - въздушна кампания с близо 145 удара през последния месец, вече е започнала. Целта е да се защитят етнически и религиозни малцинства и американски дипломати,
разузнавачи и военни, както и техните сгради, а също да се спре напредването на ИД в Северен и Западен Ирак.

Следващата фаза, която би трябвало да започне след като Ирак състави правителство с по-широка представителност тази седмица, ще наблегне на по-интензивни усилия при обучението, съветването и екипирането на иракската армия, кюрдските бойци и евентуално
членове на сунитски племена.

Последната, най-трудна и политически най-спорна фаза на операцията - унищожаване на терористичната армия в убежищата ѝ в Сирия - може да не завърши в рамките на това президентско управление. Някои плановици в Пентагона смятат, че военната кампания ще трае най-малко три години.

Военната кампания, която подготвя Обама, няма видим прецедент. За разлика от американските антитерористични операции в Йемен и Пакистан тя вероятно няма да се ограничи до удари с безпилотни самолети срещу екстремистките лидери. За разлика от
войната в Афганистан в нея няма да има сухопътни сили, за които Обама заяви, че е изключено да се използват.

За разлика от войната в Косово, която водиха през 1999 г. президентът Клинтън и страните от НАТО, тя няма да е вместена в 78-дневна интензивна тактическа и стратегическа въздушна кампания.

И за разлика от въздушната кампания, която свали либийския лидер полковник Муамар Кадафи през 2011 г., администрацията на Обама вече не "води откъм тила", а планира да играе централната роля при изграждането на коалиция срещу ИД, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят