Обама призова в ООН за силна резолюция за Сирия

Снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама призова Съветът за сигурност да приеме силна резолюция, с която да получи гаранции от Сирия, че ще спази поетия ангажимент да се освободи от химическия си арсенал, съобщиха световните агенции.

"Необходима е силна резолюция на Съвета за сигурност, която да гарантира, че режимът на Асад се придържа към ангажиментите. В нея трябва да има и предвидени последствия, ако режимът не изпълни ангажиментите", каза Обама по време 68-а сесия на Общото събрание на ООН, която започна във вторник.

Той приветства постигнатото между САЩ и Русия споразумение за сирийския химически арсенал, но предупреди, че ООН ще бъде отговорен, ако не успее да гарантира, че в тази насока се предприемат необходимите действия.

Обама припомни, че международната общност дълго време не е успяла да реагира на сирийската криза.

"Нашият отговор не отговаряше на мащабите на това предизвикателство", подчерта Обама.

Той обеща още 340 милиона долара хуманитарна помощ за сирийските бежанци, допълва ДПА.

Обама посочи, че конфликтът в Сирия трябва да бъде уреден по мирен път, което отговаря на интересите на всички страни.

Президентът определи кризата в Сирия като пълномащабна гражданска война. Той отбеляза, че поддръжниците на Асад на международната сцена защитават сирийския президент като се позовават на принципа на суверенитета.

В речта си в ООН американският президент Барак Обама се обяви за безопасно съществуване на палестинска и израелска държави и посочи, че това е единственият път към мира в Близкия изток. Той приветства сигналите за придържане към по-умерен курс, подадени от новото иранско правителство.

Преди това генералният секретар на ООН Бан Ки-мун откри общополитическите дискусии в рамките на 68-а сесия на Общото събрание на ООН и също призова за приемането на силна резолюция, целяща поставянето под международен контрол и последващото унищожаване на сирийския химически арсенал.

Той се обърна към сирийското правителство и опозицията с искане "да премахнат пречките" за достъпа на хуманитарни работници. Той призова всички държави да престанат да подхранват кръвопролитието в Сирия, като сложат край на оръжейните си доставки за различните страни в конфликта.

Бан поиска извършителите на нападението с химически оръжия в нощта срещу 21 август близо до Дамаск да бъдат или изправени пред Международния наказателен съд, или да понесат отговорност по други начини, съвместими с международното право.

Генералният секретар определи кризата в Сирия като "най-голямото предизвикателство пред мира и сигурността в света". Той обаче отбеляза, че "ужасното използване на химически оръжия е създало дипломатически импулс - първите признаци на единство от много дълго време насам".

Без да назовава конкретни страни, Бан Ки-мун отбеляза, че "исторически преходи са се натъкнали на препятствия или са се забавили. Пролетите на въодушевлението отстъпват място на зими на разочарованието."

Малко по-рано във вторник Москва обяви, че очаква тази седмица Съветът за сигурност на ООН да достигне съгласие за резолюция, която да подкрепи споразумението за ликвидирането на арсенала от химически оръжия на Сирия.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков повтори, че Русия няма да приеме резолюция, която предполага автоматични наказателни мерки, в случай че Сирия не спазва задълженията си съгласно плана. Рябков каза още, че разговорите със САЩ по документа са трудни. Той каза, че опитите да се тласне Съветът за сигурност на ООН към приемане на силова резолюция за Сирия са нелогични.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят