”Обединени патриоти” искат правителството да подкрепи Орбан

Каракачанов не иска ЕС да се превръща в СССР

Красимир Каракачанов

Коалиционният партньор в управлението ”Обединени патриоти” е внесъл предложение в Министерския съвет правителството официално да подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обясни пред бТВ, че предложението подкрепено и от вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Подобен призив отправи и лидерът на ”Атака” Волен Сидеров, както и партията на Веселин Марешки ”Воля”.

Европейският парламент одобри миналата седмица наказателната процедура срещу Унгария заради пренебрегване нормите на демокрацията, човешките права и корупция. Toва е първа стъпка към налагане на наказания по силата на чл. 7 от договора за ЕС, които могат да стигнат до лишаване от право на глас в ЕС. Това обаче няма как да се случи, тъй като изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, a Полша и Чехия вече се обявиха против.

"Не може евродепутати да пишат предложения и да се налагат санкции на държави по въпроси, които засягат националната политика на тези държави. Не съм съгласен ЕС да се превръща в Съветски съюз, който наказва държавите, които искат да решават национални проблеми според разбиранията, културата, ако щете, религията си", коментира Каракачанов.

Той очаква правителството още утре или най-късно на заседанието си след седмица да разгледана искането за изготвяне на официална позиция в подкрепа на Орбан.

След идването си на власт през 2010 г., унгарският министър-председател Виктор Орбан, някога активист срещу съветските комунистически покровители на Унгария, използва своето парламентарно мнозинство, за да оказва натиск върху съдилища, медии и неправителствени организации.

Той бе начело и на съпротива срещу германската канцлерка Ангела Меркел и други политици, които искат Европа да приема повече мюсюлмански бежанци.


   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?