Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обединението на десница е бъдещо несигурно условие, засега само си говорим

Няма как да дам 100% гаранция, че ще създадем Съюз от ангели и няма да си сътрудничим с ГЕРБ

150 коментара
Меглена Кунева

Госпожо Кунева, беше анонсирано бъдещо дясно обединение. На какъв принцип  ще става то, как ще участвате  в разговори за него?

Никакво дясно обединение не е обявено. Това е дълъг път. Аз дори не се познавам лично с част от хората. Смятам, че без лично доверие  и коректност толкова близки отношения, като “обединителни” няма как да станат. Едно обединение е доверие между  хора, а не сглобяване. Ние не сглобяваме машина – не става въпрос на напасване  на зъбчета и колелца едно с  друго. Обединение на механична база не може да има.

Тези разговори бяха инициирани от ДСБ – анонсираха такива разговори  още на техния конгрес. Не сме се състезавали кой ще бъде по-по-най  и кой ще каже магическата фраза  “обединение на дясното”. Когато някой  вече я е казал, нормално е ние  да откликнем.

Имаме наша обща оценка, за това какви са стъпките пред мнозинството в парламента – искаме изясняване на това дали ще се направят промени  в Изборния кодекс, докато НС работи. Обединяваме се, че това трябва да се случи. Искаме и парламентарните  партии декларират, че няма да направят нов кабинет в рамките на този парламент. Това са неща, около които  се обединихме.Имаме обща оценка за случващото се - това правителство, с  подкрепата, която получава от Атака, е вредно за страната и опасно за демокрацията. 

Обединихме се около тези точки, а не да отидем заедно на избори. Това е далечна цел, на правен език - “бъдещо несигурно условие”. Дори и да не се стигне до това – няма драма, важното е да си говорим. Важно  е хората в тази част на политическо  пространство хората да си говорят. Досега това нещо не се е случвало. Аз лично  бих подкрепила присъединяването към  разговорите и на НДСВ.

Как се изповядват едни и същи ценности с Касим Дал – човекът, който  бе до Доган през цялата Тройна коалиция, не възропта срещу обръчите от фирми, а напусна партията едва в средата на миналия мандат, за да декларира принадлежност към ГЕРБ? Приемате ли и това, че формацията му се ползва с подкрепата на турския премиер Ердоган, който окървави Тексим?

Както казах – ДСБ започна  първите стъпки по събиране на група, която да си говори. Вероятно ще се получат  различия. В нашата партия има много  ясна оценка по отношение на исканията, на хората които протестират на Тексим. За Движение България на гражданите ценностите като свобода на словото и свобода на изразяване са на първо място.

Не съм чула какво мисли  Корман Исмаилов. Това, обаче е среща. Не пречи да се видят хора, които стоят на различни позиции. Предполагам, че от ДСБ са имали предвид следното – извънпарламентарни сили, които декларират себе си като център-дясно, затова са поканени по-широк кръг от партии.

Като център-дясно се самоопределят  и СДС, но те не са в преговорите, заради подчертано положителното си отношение към ГЕРБ.

В такъв случай трябва категорично  да се приложи един и същи критерий за всички. Бих очаквала нашият представител Найден Зеленогорски да предложи за обсъждане точно този въпрос. Но ако ние тръгнем с изречението “Ние ще дойдем на разговори ако изключите другите” това не е добър старт.

НДСВ как се вписва в дясно?

Вписва се през отделни  хора. Мога да ви кажа, отвътре, че НДСВ винаги е искала да принадлежи към  дясното. И първите хора, на които  НДСВ 2001 година протегна ръка и предложение  за сътрудничество бе ОДС. И всички много съжаляваха, че това не стана. Вероятно страната би изглеждала съвсем различна. Бих се радвала ако мога по въпросите на правосъдието и вътрешния  ред да работя Минчо Спасов, например. Знам какво знае, на какво настоява.

Моята представа не е дясното  да бъде представено като група от партии в следващия парламент. Ние  тук сме се събрали извънпарламентарните партии, нека това е ясно. На мен ми се иска да няма аритметика между партии, чиито избиратели дават еди-колко-си процента. Искам да направим истинска политическа иновация – нека бъде истинска гражданска платформа. В нея нека има партии, неправителствени организации и в нея да има и личности. Това е абсолютно нужно за България.

Можете ли да сравните предишното управление – това на Бойко Борисов  и това в момента – на БСП  и ДПС?

Ако приемем, че ще създадем Кафка индекс по абсурдност, мога да опитам. Ние сравняваме лоши неща. Това е достатъчно деструктивно, само по себе си. Но ако искате сравнение  – добре: коалицията “Марковска”  с начина на избиране на господин Пеевски.

В момента протестът е срещу  мафията и олигархията. И срещу  партиите, които са обвързани по един или друг начин с нея. Кои  са тези партии, според вас?

Никой не е останал извън  това обвързване, за съжаление. ДБГ  е нова партия. Аз мога да гарантирам за себе си, че не съм с мафията. И  по всички видимо от моите колеги –  те също.

Тук искам да кажа – не е достатъчно да се сменят няколко  имена в партиите. Нужно е да се сложи всичко на масата и да се видят всички “сделки” на партиите. Може би следващото поколение в тях  ще бъде спасено.

Ще дадете ли гаранции на избирателите си, че няма да се коалирате или да си сътрудничите нито с ГЕРБ, нито с  БСП?

Дадох. На президентските избори не тръгнах да преливам подкрепа, на парламентарните бяхме опозиция и на двете. Може да кандидастваш и за опозиция. Достатъчно е знаеш какво искаш да промениш. Пълна прозрачност. По-добре е да има пълна прозрачност, отколкото всеки да си дописва и да се омотаваме в конспирации. Мога да го подпиша публично, но какво помогна това дотук?Контрол, публичен контрол. Иначе - нямам вълшебна дума, с която да ви кажа – ето, непременно давам 100% гаранция. Много се надявам, че ще създадем Съюз на ангели, но не вярвам, че ще успее.

Трети път ви питам – проектът ще си сътрудничи ли ГЕРБ в един бъдещ  парламент?

Чакайте, ние още не сме  се обединили, какво остава за парламент  и то следващ. Аз съм политикът, който  каза, че няма да прави коалиции с  никого – нали виждате, че не съм  направила крачка нито към ГЕРБ, нито към БСП. Аз моят път извървях. Хайде, ако обичат тези партии, които  са в дясно да ми кажат какво  ще направят – с изборния закон, с изчистването на собствените си редици, със съдебната система, с  назначенията. Ще престанат ли да тормозят бизнеса и да раздават обществените поръчки на приближени? Говоря за ГЕРБ.

Т.е. ако ГЕРБ ви дадат отговори на тези въпроси няма да има проблем  за някакво сътрудничество?

Смятам, че трябва да бъдат  стимулирани, за да дадат отговори на тези въпроси. Нека да бъда ясна – за сътрудничество никой в партията и извън нея не е говорено. Но да се поставят изисквания към всички е абсолютно необходимо. Защото утре ще заговорим за национален консенсус. И той трябва да се постигне по някакъв  начин.

Как се прави национален консенсус  с БСП и ДПС, които издигат  Делян Пеевски за шеф на ДАНС или с ГЕРБ, която се ползваше с безрезервната подкрепа на медиите на Делян Пеевски?

Засега не се прави. Трябва санитарен период. Тези партии трябва сами да решат какво правят със  себе си и пречистването си. И  такова решение трябва да бъде взето  “отвътре”, а не да дойде отвън.

Нямам нищо против да кандидатствам  за опозиция, ако това е по-градивната позиция.Бих била доволна и с  тази роля. Единственото, което искам  да видя е – да има резултат от усилията ми.

С какво правителството на Орешарски, което номинира Пеевски за шеф на ДАНС е по-различно от кабинетът “Станишев”, от който вие бяхте част, в който Орешарски бе финансов министър, а Делян Пеевски заместник-министър?

Аз съм била две години в онзи кабинет – мога да ви говоря за тях и за предишните години –  управлението на НДСВ. Иначе – аз не съм влизала в Тройната коалиция. Това бе решение на партията. Това, което  се случи тогава бе целта да влезе  страната ни в ЕС. 

Готовност за избори имате ли, ако  кабинетът подаде оставка и протестите успеят?

Имам готовност с един лозунг вече - “Без пари и не за пари”. Това ще бъде най-откровеният лозунг на кампанията. 

Извън шегата, нови избори са крайно необходими. Този парламент  загуби своята легитимност - това дали ще се приеме един закон или не зависи от капризите на човек, който си позволява  да влиза с оръжие в Народното  събрание. Няма и действаща опозиция. 

Смятате ли, че парламентът умишлено се опитва да ограничи извънпарламентарните партии, с това че има нагласа  да бъдат спрени субсидиите на всички, които не са преминали 4% бариера?

Абсолютно. Или се опитват  да си купят подкрепата на “Атака”, защото те имат ярък проблем с НФСБ, или се опитват да си бъдат едни на други незаменими партньори, защото само партиите в НС имат пари.

Отчетливо ми липсва реакцията  на ГЕРБ. Нали те са опозиция и трябва да говорят от името на опозицията? Те мълчат. Трябва да разпознаят антидемократичеността и да застанат и а гласуват.

Ние имахме ясна идея, че трябва субсидиите да се отрежат наполовина. Така ще се спестят 19 милиона лева, а не само 6. Но имаме и амбицията при влизане в следващ парламент да се отрежат наполовина със задна дата парите на всички партии от този парламент. Това в правото се нарича конфискация и е доста неприятно, но наистина няма нужда от толкова раздавани пари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

150 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #150

  Докога Меглена Кунева ще говори от името на някакво дясно. Нали целият й "политически" проект е създаден да удоелвтворява личните й амбиции. Доколкото си спомням, беше си подалаа оставкара от лидер на "Българя на гражданите". Нашият народ има добри сентенции за подобни случаи 1. Тати каза, че ще ми купи колело, ама друг път. 2. Нов бардак не се прави със стари К****.

 2. Анонимен
  #149

  ДЕСНИ ЛИ СА СИНИТЕ ?

  1. Време е да помислим за създаването на "нова синя дясна идеология" и нова българска десница. Една от причините сините да не могат да печелят избори е, че те наричат себе си "десни", без всъщност, да са наистина такива. Тъжната истина е, че в България няма истински десни партии... Избирателят, който е наистина десен бързо и лесно разбира фалша - по избора на темите, ценностната система, начина на мислене и анализиране, пресиленият патос за второстепени неща, преокупацията

 3. Анонимен
  #148

  146-ти Изтриха ме, защото исках та подчертая, че реформаторски блок се сбира от съмишленици и реформатори. Това, което сега го имаме като етикет се вижда на снимката. Та помисли кой плаща сметката за рекламата на продукта по телевизиите и как не може да се събират проценти от стари избори. Ах какъв прекрасен реформатор е Пръмова. Тя може да реформира всичко, даже и себе си.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #147
 5. Анонимен
  #146

  Ръководители на десните партти, престанете да говорите, а действайте. Трябва по-ското да се формира Реформаторския бблок, за да е подготвен за предстоящите избори.

 6. Анонимен
  #145

  Продължавайте да си говорите,не ми пречите.Поне си говорете до 2020-та година.

 7. Анонимен
  #144

  Хлевоустата прави заявка за отмятане в посочен й от БСП момент,за да забие нож в гърба на "Реформаторския блок"!Принципите,които обяви блока:всички срещу мафията,всички срещу корупцията,всички ,без оглед на партийна принадлежност,за справедливост според закона,ще обезличат партийните "мушмороци",които живеят от противопоставянето между партийте!

 8. Анонимен
  #143

  Нещо истинско се задава!Центристи и десни заедно срещу хегемонията на простотията и пладнешкият грабеж!Герб тръгва по пътя на Ндсв, станишевци се топят като ланшният сняг и дано на тяхно място се образува европейска лява партия с цивилизовано а не руско мислене и нещата ще потръгнат!Има ясни и слънчеви дни за България!

 9. Анонимен
  #142

  Как се изповядват едни и същи ценности с Касим Дал – "човекът, който бе до Доган през цялата Тройна коалиция...?" що за въпрос? самата кунева игра в отбора на дедо симеон като част от тройната коалиция и съответно са делили една баница с хората на доган и пр. а свинските черва били преплетени...

 10. Анонимен
  #141

  Ха, ха, ха ... тия съвсем за идиоти ни взимат! Тази госпожа или другарка да не би да не беше деен участник в мръсната Тройна коалиция на Станишев-Доган-мадридския разбойник? "Ще дадете ли гаранции на избирателите си, че няма да се коалирате или да си сътрудничите нито с ГЕРБ, нито с БСП????"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.