Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обмисля се продажба на "Информационно обслужване" през ДКК

28 коментара
Обмисля се продажба на "Информационно обслужване" през ДКК

Финансовият министър Симеон Дянков смята да продава държавното дружество “Информационно обслужване“ АД, където напоследък избухнаха спорове около планираната разпродажба на имоти. За 21 септември е насрочено общо събрание на акционерите за подмяна на част от управата.

Министерството на финансите е предложило на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в капитала на Държавната консолидационна компания да бъде включено дружеството “Информационно обслужване” (ИО), съобщиха от МИЕТ пред Mediapool в сряда.

Малко след като новината бе публикувана, от Министерството на финансите (МФ), което е принципал на дружеството, заявиха, че намеренията на ведомството са единствено за изваждане на ИО от забранителния списък за приватизация, но не и за апортирането на активите му в капитала на ДКК.

Последва и реакция на МИЕТ, където внезапно се "сетиха", че подадената преди това информация “не била съвсем точна“ и всъщност при тях имало само писмо с предложение за изваждането на ИО от забранителния списък, но не и за апорт в създадената през април тази година ДКК.

От пресцентъра на МИЕТ обаче не обясниха защо се налага Дянков да предлага на тях изваждането на дружеството от списъка, след като няма да се апортира в консолидационната компания. "Стават такива грешки от страна на експертите", заявиха те пред Mediapool по повод "объркването".

Почти по същото време Министерството на финансите разпространи съобщение, че “приватизация на дружеството и апортирането му в ДКК не е обсъждана".

Ведомството е дало становище за изваждане на "Информационно обслужване" от забранителния списък, което не означава стартиране на процедура за неговата приватизация, уточниха от МФ.

На въпрос на Mediapool какви са мотивите им за изваждането на дружеството от забранителния списък, от финансовото ведомство не можаха да дадат отговор.

Според правителствени източници двете министерства са се стреснали, че в обща справка до Mediapool за дейността на ДКК са изтървали информация, за която е рано да става обществено достояние. 

Първоначално се предвиждаше в ДКК да се апортират миноритарните държавни дялове в различни приватизирани компании, включително 33-процентното участие в трите електроразпределителни предприятия. След това обаче идеята се разшири до вкарване на изцяло държавни дружества, включително такива от забранителния за приватизация списък. Продажбата ще се извършва от ДКК и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Икономическият министър Трайчо Трайков дори призова колегите си да преценят кои от дружествата, чиито принципали са, могат да влязат в капитала на ДКК.

Според неофициална информация министър Дянков и неговият бивш съученик и настоящ член на борда на ИО Бисер Боев стигнали до идеята за цялостна приватизация именно покрай споровете за продажба на имоти на дружеството.

"Чувал съм такива неща, на не знам за взето решение", заяви пред Mediapool Бисер Боев. "Как ще се изказвам по решение на принципала си, възпитанието ми не го позволява", възмути се той, след като бе помолен да коментира планираната продажба на дружеството. "Нас приватизацията не ни интересува, ние като оперативно ръководство имаме други ангажименти", допълни той.

Предстоящо вадене от забранителния списък

Преди евентуалното му апортиране в ДКК, "Информационно обслужване" трябва да бъде извадено от забранителния списък. Стъпки в тази посока ще се предприемат веднага, след като Министерският съвет заработи отново след лятната си ваканция, обясниха от пресцентъра на МИЕТ пред Mediapool, преди да открият объркването. Кабинетът се събира идната сряда.

“Информационно обслужване“ е по-познато на обществеността покрай преброяването на гласовете в различните избори и съмненията за манипулации, възникнали около съветници на бившия премиер Станишев, които се подвизаваха в борда на дружеството.

В действителност дейността на "Информационно обслужване" е доста по-широка и касае в голяма степен националната сигурност на страната.

Фирмата поддържа внедрените информационни системи на почти всички държавни ведомства. То се грижи и за комуникационните връзки за обмен на информацията от всички митнически учреждения през системата БИМИС, от звената на Националната агенция по приходите. Поддържа и системите с личните данни на всички български граждани ЕСГРАОН, контрола върху изпълнението на европроектите и изразходването на евросредствата ИСУН, както и справочната база-данни ДЕЛФИ.

Дружеството работи и с окръжните съдилища по издаване на различни видове удостоверения.

Във фирмата държавата държи чрез Министерството на финансите 99.49 на сто от капитала, останалите 0.51 процента са на 2687 индивидуални акционери, сдобили се с участие покрай масовата приватизация. Дружеството има капитал от 2.298 млн. лв., но и резервен фонд от 18.16 млн. лв., според годишния отчет за 2009 г.

За миналата година ИО се е отчело с приходи от 34.565 млн. лв., което е ръст от 17 на сто спрямо предходната година. Печалбата преди облагане също е доста сериозна – 18 процента или 4.076 млн. лв.

ИО може да излезе на борсата най-рано

Според експерти е учудващо, че държавата смята да продава едно печелившо дружество, което има достъп до изключително важна за националната сигурност информация. Това предполага бъдещият собственик да има допуск до такъв вид данни, но по думите на специалисти не е трудно да се издаде такъв и чужда фирма да разполага с въпросните данни.

Според тях Министерството на финансите вероятно не е домислило този аспект от дейността на “Информационно обслужване“ решавайки да го продаде, концентрирайки мисълта си върху приходите от приватизацията му.

Дружеството разполага със собствени огромни сгради – бившите изчислителни центрове, в 28-те областни града, разположени на атрактивни места. Именно тях част от ръководството на дружеството искаше да продава, но срещна съпротивата на други членове на управата заради неподходящия момент с отрицателните тенденции на имотния пазар. Затова и на 21 септември акционерите се събират, за да освободят от длъжност бившия депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов, представителите на финансовото ведомство Добрин Пинджуров и Петко Сотиров.

Постовете си ще запазят сегашният изпълнителен директор Чавдар Тодоров и Бисер Боев.

При решение за апорт на ИО в консолидационната компания, това може да се окаже и първият актив, който ДКК да изкара на българската фондова борса в опит за съживяването на търговията ѝ.

“Информационно обслужване“ е публична компания и може да бъде листвана на борсата доста по-бързо от обявените като намерения от Трайчо Трайков миноритарни дялове в енергийните дружества, контролирани от ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН.

До момента в ДКК няма апортирана компания

Първото дружество, което ще бъде вкарано в активите, е “Монтажи“ ЕАД, което е изцяло на МИЕТ. Решението за това вече бе взето от Министерския съвет.

Дружеството е атрактивно с оглед множеството клонове и подразделения, с които разполага на територията на страната. То е специализирано в изпълнението на специфични строително - ремонтни дейности в сферата на индустрията и енергетиката. Евентуалното му пускане на борсата може да бъде реализирано до края на 2010 г., посочиха от икономическото ведомство.

За апорт се подготвят и дяловете на МИЕТ във варненското предприятие за производство на памучни прежди, тъкани и изделия “Галатекс“, в което притежава 34.83 процента; силистренското “Лесилхарт“, в което основен акционер е “Алфа финанс холдинг“ със 71 процента; минималното държавно участие в столичния хотел “Кемпински“ чрез дружеството “ЧАД Зографски“.

В ход е и изваждането от забранителния списък за приватизация на веригата за младежки туризъм “ВМТ Орбита” АД и “Държавна лаборатория Българска роза” ЕООД, след което те също ще бъдат апортирани в ДКК, казаха още от МИЕТ.

ВМТ “Орбита“ бе вкарано в забранителния списък през 2007 г., след неуспешни опити през 2001 г. и 2004 г. на Агенцията за приватизация да продаде дружеството както нацяло, така и на обособени части.

Предстои съвместна среща с Агенцията за приватизация и с Министерството на земеделието и храните с цел уточняване на приватизационния ресурс от системата на агроведомството, съобщиха още от икономическото министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. мър-мяу
  #30

  "Фирмата поддържа внедрените информационни системи на почти всички държавни ведомства. То се грижи и за комуникационните връзки за обмен на информацията от всички митнически учреждения през системата БИМИС, от звената на Националната агенция по приходите. Поддържа и системите с личните данни на всички български граждани ЕСГРАОН, контрола върху изпълнението на европроектите и изразходването на евросредствата ИСУН, както и справочната база-данни ДЕЛФИ." За всичко това НЯМЯ ЛИ ПРИНЦИПАЛИ които да държат и отговорят за саответната информация. ИО не е ли излишно звено.

 2. Джан Су от Шанхай
  #29

  в прегръдката на ЦРУ

 3. 123
  #28

  ще предадеш ЕГН тата ни

 4. Роси
  #27

  Ако наистина това е дейността на "Информационно обслужване", направо не виждам как личните ми данни ще бъдат пуснати на фондовата борса (условно казано). Една държава, която няма контрол върху основната си информация, пиши я бегала... Направо не виждам как ще сложат фирмата на тезгяха заедно с гащи, чорапи, монтажи и демонтажи и българската роза... Не разбирам и засега и не приемам...

 5. Непримиримият
  #26

  ...частна фирма да разполага с мойте лични данни, както и с личните данни на целия народ! За националната сигурност няма и да говоря. Ако сме я закъсали толкова, да продават и МВР и армията!

 6. bateto
  #25

  bravo. Darjavata e losh stopanin

 7. Роси
  #24

  Тук става дума за основната информация на държавата. Всеки принцип си има изключение, да знаеш...

 8. 123
  #23

  ти какво си мислиш

 9. мър-мяу
  #22

  ама ЕСГРАОН-а не се ли държи от МВР. Защо трябва да се държи и от ИО. Това е разграден двор. А "комуникационните връзки за обмен на информацията от всички митнически учреждения през системата БИМИС" не е ли работа на самите митнизци и съответно на министерството на които са подчинени. И това не е ли разграден дор. Дублирането си е разграден двор. Явно ИО служи по скоро да информира политиците отколкото да обслужва държавата. С една дума колкото по-малко институции имат достъп да даден ВИД информация-

 10. Мими
  #21

  От всички изброени дейности , реално работи ДЕЛФИ, която с новия търговски регистър е излишна според мен и манипулирането на изборните резултати.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.