Дясно-социалната управленска програма на ГЕРБ:

Общините да вдигат доходния данък на 12%, "интензивно" стимулиране на трето дете

Фонд с 2 млрд. лв. ще санира панелите, енергийни помощи за половин милион души

ГЕРБ представи управленската си програма

ГЕРБ смята да запази плоския данък и "най-ниските в Европа" данъчни ставки, но ще разреши на общините да увеличават десепроцентната ставка върху данъка върху доходите до 2 процентни пункта, като горницата над ставката от 10% ще остава на тяхно разположение. Това е една от идеите, залегнали в управленските намерения на ГЕРБ. В четвъртък екипът от експерти на партията, разработил програмата на партията, представи акцентите ѝ.

Идеята на общините да се разреши известна фискална децентрализация разви бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов. Той не обясни обаче как хем ще се запази безусловно плоският данък и как едновременно с това на общините ще се разреши да определят сами ставката му.

В програмата на ГЕРБ има привлекателни обещания: Ще се повиши рязко събираемостта на приходите и за целта ще се слеят митниците и данъчните в едно ведомство, идея, която бе лансирана в края на работата на предишното народно събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС).

Ще бъде създаден фонд първоначално от 2 млрд. лв. за мащабно саниране на жилищата, като то ще обхване поне 50% от панелните блокове. Едновременно с това ще се увеличи кръгът на поличаващите енергийни помощи от сегашните 200 хил. на 500 хил. души, като ще се покриват цените им сметки.

Ако дойде на власт, ГЕРБ обещава да стимулира "интензивно" раждането на трето дете в семейството, но предупреждава, че при следващи деца в семейството родителите няма да се радват на тази щедрост.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви преди представянето на програмата, че партията му вече е натрупала управленски опит, който ще ѝ е от полза за следващия мандат.

Евродепутатът Томислав Дончев обяви, че е "време отново за работа и за реформи, да заменим задкулисието с прозрачност, незнанието - с експертиза, хаоса - със стабилност“.

А целите на ГЕРБ в управлението трябва да са "подобряване на демографската картина, гарантиране на международната сигурност на страната и запазване на геополитическата ориентация". Дончев отбеляза, че социалната политика не е патент на левите партии, а и реформаторите могат да я прилагат.

"Продължаваме с гражданското участие като норма и стигаме до електронното управление като метод. След това трябва да продължим с енергетиката, социалната сфера, здравеопазването, образованието и да приключим, а защо не да започнем с истинската фискална децентрализация”, посочи Дончев. Той обяви, че "социалната политика не е патент само на социалистите, както и реформите не са само за Реформаторите".

След като обяви, че ще продължи да отстоява ниските данъци и плоското облагане, с "малкото" изключение евентуално за правото на общините да променят ставката на доходния данък, Дончев изтъкна, че приоритет на бъдещо управление на ГЕРБ е "подреждане на публичните финанси, като това не означава замразяване на доходите, а "напротив".

Горанов обяви, че ако дойде на власт, правителството на ГЕРБ ще раздели икономиката и енергетиката в отделни министерства, а Министерството на инвестиционното проектиране ще отиде там, където му е мястото - в Министерството на регионалното развитие.

По отношение на инфраструктурното строителство, приоритет на партията на Борисов ще бъде пълното завършване на автомагистрала "Хемус", добави бившият регионален министър Лиляна Павлова. "По този начин ще е възможно създаването на повече работни места и привличането на нови инвестиции", добави тя и сложи още един инфраструктурен приоритет - АМ "Струма“.

"Основен приоритет ще бъде отблокиране на европейските фондове за регионално развитие и околна среда. Незабавно тези средства ще отидат по направления за общините, които напоследък останаха забравени и без подкрепа. Не трябва да забравяме и водната инфраструктура. Все още има места с режим на водата. Там ще насочим нашите усилия, както и в развитие на енергийната ефективност в жилищните сгради.“, очерта бъдещите намерения на ГЕРБ Павлова.

По думите ѝ, отново ще бъдат събрани Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.

Обещанията в областта на образованието са още по-големи. "Ще работим за по-високо заплащане на учителите. Ще работим и за актуализиране на учебните програми. Предвиждаме всяко едно дете да получи необходимата подкрепа за реализация. Ще назначим повече психолози“, заяви бившият зам.-министър на образованието в кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова.

Споделяне

Още от Избори 2014