Общините не са склонни да вдигат данъци преди изборите

Общините не са склонни да вдигат данъци преди изборите

В година на местни избори надали някой от общинските съвети ще се възползва от предоставената им възможност да увеличат местните данъци, коментира в четвъртък председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Смолян Дора Янкова пред журналисти.

Според организацията прогнозите на кметовете за скорошно излизане от кризата са песимистични. Приходите намаляват, а държавата делегира все повече отговорности без да ги обезпечава финансово, оплакаха се от НСОРБ и поискаха от бюджета за следващата година да им се отпуснат със 100-120 млн. лв. повече от сега предвиденото.

Петдесет и два милиона лева са необходими за администрация, пътища, зимна поддръжка, а останалите за услуги в секторите образование, здравеопазване и култура, сочат разчетите на сдружението. Исканията му са подкрепени от синдикатите, които започват срещи с парламентарните групи по темата, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От сдружението настояват субсидията за общински пътища да се увеличи със 7.5 милиона лева - от 42.5 млн. лв. на 50 млн. лв, с което да се осигури поддръжката поне на пътищата до училищата, болниците и други центрове за публични услуги.

Средствата за зимна поддръжка да бъдат увеличени от 14 на 20 млн. лв. искат още от НСОРБ. Според него капиталовата субсидия за поддръжка на общинската инфраструктура трябва да нарасне с 22.3 млн. лв. до 50 млн. лв. а с 14 млн. лв. повече да са средствата за запазване на административния капацитет.

"Това не са някакви колосални суми, които ще разтърсят фискалната устойчивост, дефицита на държавата или пък да изчерпят резерва каквито други апокалиптични приказки чуваме постоянно. Това са неща, които наистина могат да бъдат направени", каза Пламен Димитров

Янкова определи исканията на сдружението като изключително скромни. Според нея е тревожно намаляването на съотношението бюджет на общините към БВП (под четири процента), което поставя под съмнение финансовата децентрализация и е обръщане в посока централизация - недопустимо за европейска страна. “Това е един голям шамар за нас. Ние искаме 2 процента от подоходния данък да стане местен", каза Янкова

В общините непрекъснато намаляват собствените приходи - през 2009 година те са загубили над 300 милиона лева, като тенденцията продължава и през 2010 г. и досега загубите

надхвърлят 410 милиона лева. Намаляването на приходите застрашава осигурявания досега баланс във финансирането на част от делегираните от държавата дейности чрез дофинансиране от общините с местни приходи, отчитат от НСОРБ.

Неразплатените задължения на общините са нараснали драстично, като сега са почти 200 милиона лева. С такива задължения са вече 60 процента от общините.

Споделяне

Още по темата

Още от България