Общините ще приключат 2011 г. със 150 млн. лв. дългове

Общините ще приключат 2011 г. с около 150 млн. лева неразплатени задължения и с близо 100 млн. лева несъбрани вземания. Това съобщи заместник- изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Теодора Дачева, цитирана от БТА.

По думите ѝ има общини с доста големи просрочия, като администрациите засега постигат договорености с тези, на които са длъжници. Подписват се договори за разсрочено плащане, предприемат се редица други действия, които се надяваме, че няма да позволят да се стигне до крайности като спиране на електрическия ток в общински звена и т.н., каза Дачева.

 

НСОРБ апелира към общините да положат всички усилия за събирането от граждани и фирми на дължимите данъци и такси.

 

Неправителствената организация съветва кметовете да бъдат крайно предпазливи в планирането на собствените приходи при подготовката на бюджета за 2012 г.. Нека администрациите да имат по-скоро песимистични прогнози, отколкото оптимистични, за да не натрупат нови неразплатени разходи към края на годината, добави Дачева.

 

Тя информира, че през тази година НСОРБ ще подготви проект за нов Закон за местните данъци и такси, който да осигури за общините сериозен източник на приходи като Данъка върху доходите на физическите лица. Ще бъде подготвен и проект за Закон за местните финанси, който да регламентира взаимоотношенията между държавния и общинските бюджети по обективни критерии.

 

Заместник-изпълнителният директор на сдружението коментира, че и според европейски експерти системата на финансиране на общините в България е остаряла и трябва да бъде променена. 

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?