Общинска банка се управлява нелегално

Междувременно БНБ е свалила надзорните мерки от финансовата институция

Общинска банка се управлява нелегално

Общинска банка се управлява нелегално. Причината е, че няма сключени договори за управление с тримата членове на надзорния съвет – Стефан Ненов, Петя Димитрова и Спас Димитров. Това стана ясно по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

 

Въпреки че тримата надзорници поеха управлението на банката в края на годината, след като хората на Христо Ковачки бяха сменени с намесата на БНБ, и до днес с тях не са сключени договори. Това поставя под въпрос легитимността на взетите решения и нищо чудно след като неотдавна Ковачки беше оправдан на втора инстанция за укриване на данъци да се окаже, че отново държи контрола и във финансовата институция заради недопустима или умишлена небрежност на общината, коментираха общински съветници.

 

За да поправят този пропуск, СОС реши на предстоящото общо събрание на банката на 16 юли тримата най-после официално да подпишат договорите за управление. За целта бе даден мандат на трима общински съветници – Орлин Алексиев и Николай Стойнев от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП.

 

В същото време с друго решение на СОС се прие на извънредно общо събрание на банката на 30 юли Петя Димитрова, която е в морален конфликт на интереси, да бъде освободена и на нейно място в надзорния съвет да влезе Здравко Гъргаров, който е от старейшините на ГЕРБ. Освобождаването на Петя Димитрова става по нейна лична молба, след като беше избрана за главен изпълнителен директор на Пощенска банка.

 

Небрежност или нови машинации

 

По време на дебата в общинския съвет не стана ясно дали в Общинска банка се допуска непростима небрежност от страна на общината или в момента текат нови задкулисни игри.

 

Според съветници от ГЕРБ няма никакъв умисъл в действията, а става въпрос за забравяне да се подпишат договорите с тримата надзорници. Този пропуск се оправя с днешното решение. Тримата надзорници са избрани законно на общото събрание на банката на 11 ноември 2011 г. и управляват банката легитимно, каза Орлин Алексиев от ГЕРБ. Той обясни, че договори за управление с надзорния съвет не е имало и по времето, когато банката беше под контрола на Христо Ковачки. Още на първото общо събрание на банката е било взето решение надзорниците да получават по три средни заплати за банката месечно, каза Алексиев.  От обясненията му не стана ясно как са се посписвали и са получавали възнагражденията си надзорниците след като са нямали сключен никакъв договор с принципала на дружеството.

 

В опозицията обаче тръгнаха догадки за прикриване на машинации. Някои дори допуснаха, че нищо чудно да се окаже, че в резултат на тази небрежност Христо Ковачки отново държи контрола над банката. Ковачки оспорва в съда отнетото право на негови представители да гласуват на общото събрание на 11 ноември 2011 г., когато беше променен устава на банката и загуби контрола върху нея.

 

Липсата на договори за управление поставя под въпрос легитимността на взетите решения от този надзорен съвет, посочи Атанас Атанасов от ДСБ.

 

БНБ вдигна надзора върху банката

 

Междувременно стана ясно, че БНБ е свалила надзорните мерки върху Общинска банка. Те бяха наложени преди няколко години, заради кредитите давани на фирми свързани с Христо Ковачки. Падането на надзорната мярка е станало през май, казаха общински съветници.

 

Причината е, че заемите на Ковачки, които са около 26 млн. лв. от общо 370-те млн. лв. кредитен портфейл на банката, вече не са толкова лоши. Бизнесменът редовно ги обслужвал, а и вече нямало как да тегли нови. За това БНБ вдигна надзора от Общинска банка, обясниха съветници.

 

След като през първото тримесечие на годината Общинска банка продължи да трупа загуби заради лошото наследство на Христо Ковачки по думите на Орлин Алексиев, сега на полугодието банката излиза на печалба от близо един милион лева. Официално данните все още не са излезли на страницата на БНБ.

 

Общинска банка приключи 2011 г. със загуба от 11.4 млн. лв., която се дължеше основно от преоценка на активи. Сега печалбата се постига по същия начин, твърдят започнати с делата на кредитната институция.

 

Хората на Ковачки няма да се освобождават от отговорност

 

СОС реши още стария надзорен и управителен съвет на Общинска банка, който работеше, когато контролът се държеше от Христо Ковачки, да не се освобождават от отговорност.

 

Това са Димитър Колев, Никифор Вангелов и Спас Димитров – членове на надзорния съвет и Александър Личев, Георги Беловски, Васил Тренев, виолета Илиева и Николай Колев – членове на управителния съвет на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?