След като Столичната община пое контрола:

Лошите кредити и загубите в Общинска банка растат

Това е единствената финансова институция у нас, в чиято управа е изпълнителен директор на чужда банка

Лошите кредити и загубите в Общинска банка растат

Финансовото състояние на Общинска банка се влошава, въпреки че общината си върна контрола върху институцията от бизнесмена Христо Ковачки в края на 2011 г. Това показват финансовите резултати на дружеството към 30 март 2012 г., публикувани на страницата на БНБ.

С близо един милион лева са се увеличили начислените разходи за обезценка на активите на годишна база. За първите три месеца на 2011 г. те са били 1.791 млн. лв., докато за същия период година по-късно нарастват на 2.784 млн. лв., сочат данните на Общинска банка. Този показател е един от индикаторите за влошаване на кредитния портфейл на дружеството.

 

С 4% пък са нараснали кредитите с просрочия (съгласно наредба 9 на БНБ) през първите месеци на годината. Към края на 2011 г. те са възлизали на 28%, докато в момента техният дял е 32%.

 

Макар и незначително, с около 300 хил. лв. привлечените средства също намаляват на годишна база. За първото тримесечие на 2012 г. новото ръководство е успяло да привлече само 1000 лева депозити въпреки обещанията за отваряне на банката и увеличаване на приходите. За сравнение за първите три месеца на 2011 г. привлечените депозити са за 92 000 лв.

 

Така Общинска банка продължава да трупа загуби. За първите три месеца на годината дружеството е с около 400 хил. лв. на червено, докато за същия период на 2011 г. е била на печалба. Общинска банка приключи 2011 г. със загуба от 11.4 млн. лв. Отрицателният резултат бе обяснен в края на март от изпълнителния директор на Общинска банка Сашо Чакалски с начислените провизии за обезценка на активите, вследствие на наследения кредитен портфейл и прикриване на реалното състояние на банката по времето на управлението на Ковачки. Сега Чакалски не бе открит за коментар.

 

Банкери от други финансови институции коментираха пред Mediapool, че причината за влошаващото се финансово състояние на Общинска банка е в недоброто управление на кредитния портфейл. Въпросът, според тях, е дали това се прави съзнателно и какви цели се преследват.

 

Криене на печалба или евтино изкупуване на дела на Ковачки

 

Криене на печалба или евтино изкупуване на дела на Христо Ковачки може да се крие зад лошото финансово състояние на Общинска банка, коментираха банкери.

 

С обезценяването на дружеството пада и цената на акциите на Ковачки. Така общината може да ги купи на по-ниска цена, а след това като едноличен собственик да продаде успешно банката на пазара, според една от възможните хипотези. Официалната позиция на управляващото мнозинство от ГЕРБ в Столичния общински съвет е, че на този етап банката няма да се продава заради кризата, казаха преди време председателят на СОС Елен Герджиков и шефът на бюджетната комисия в СОС Орлин Алексиев. С днешна дата няма индикации за промяна на позицията им.

 

Другата хипотеза е да се крие печалба, която се разпределя за финансиране на други мероприятия чрез увеличаване на дела на външните разходи. Намекът на банкери беше за финансиране на ГЕРБ. Същите упреци отправиха в края на март управляващите от ГЕРБ в СОС към Ковачки. “Общинска банка е работила изцяло в интерес на миноритарния акционер Христо Ковачки и е била умишлено ощетявана, като с парите бизнесменът е финансирал собствената си партия “Лидер”, каза тогава Орлин Алексиев.

Междувременно, след като Христо Ковачки беше осъден на първа инстанция за данъчни престъпления, миналата седмица съдът го оправда изненадващо. Това, според общински анализатори, накланя версията повече в полза, че Ковачки се е съгласил да се раздели с дела си в банката, но на ниска цена. Последната дума по присъдата на Ковачки предстои да каже все пак Върховният касационен съд.

 

Морален конфликт на интереси

 

Общинска банка е уникална и с факта, че е единствената в България, в чиято управа е изпълнителен директор на друга банка. Става въпрос за Петя Димитрова, която наскоро бе назначена за главен изпълнителен директор на Пощенска банка, след като преди това беше само директор. При назначаването ѝ за член на Надзорния съвет на Общинска банка Орлин Алексиев посочи, че Димитрова ще трябва да избере една от двете банки. Близо половин година по-късно се оказва, че Петя Димитрова няма намерение да напуска нито една от двете институции, защото БНБ ѝ била разрешила съвместяването на постовете, коментираха неофициално общински съветници пред Mediapool. Димитрова не беше открита за коментар.

 

Конфликт на интереси и нарушение на законите няма, но има морален конфликт, коментираха банкери и не се сетиха за друг такъв случай у нас.

 

Междувременно Надзорният съвет на банката е сменил Борислав Моянов от управителния съвет с Радослав Миленков, съобщиха официално от кредитната институция. Моянов минаваше за близък на Петя Димитрова.

 

Радослав Миленков идва от “Изи Асет Мениджмънт”, където е бил главен изпълнителен директор. Работил е още в Първа инвестиционна банка (2005-2011 г.) и македонската Унибанка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес