Общински съветник от БСП ще доставя материали за оградата с Турция

Общински съветник от БСП ще доставя материали за оградата с Турция

Компания, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, ще достави материали за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция.

Изграждането на оградата беше взето на специален отчет от премиера Пламен Орешарски заради близо двойното ѝ поскъпване от 5.1 млн. лв. първоначална прогнозна стойност на 9.6 млн. лв. От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че разчетът е правен от Министерството на отбраната.

Заради оскъпяването на проекта, Орешарски обяви в петък, че е възложил пълна ревизия на финансовия разчет за строителството на телената мрежа.

Поръчките за над 8 млн. лв. за изграждането на съоръжението са разпределени между пет фирми, избрани без конкурс. Компаниите са определени чрез процедура на договаряне без обявление на база "маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители", е посочено в съобщението. Обикновено тази процедура се прилага, когато става въпрос за спешно изпълнение на поръчката.

Две от тях, които доставят материалите, разпределят над 7.2 млн. лв. Това става ясно от съобщението на Сухопътни войски.

Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. Компанията е собственост на Павлин Николов и Светослав Миладинов. "Интерком груп" е една от най-големите фирми у нас в този сектор, като има завод и в Украйна.

Втората голяма поръчка е за "Завод за пружини" АД. Фирмата ще достави спиралата режеща тел и принадлежностите към нея за над 3.313 млн. лева. Компанията е собственост на Александър Минчев и Иван Видев, според търговския регистър. Александър Минчев е общински съветник от БСП в Казанлък, а на последните парламентарни избори е бил в листата на БСП в Стара Загора.

Бургаската "Понсстройинженеринг" ЕАД ще достави бетона и бетоновите изделия, като за това ще получи 557 942 лева.

С фирмата "АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева.

Машините, с които ще бъде изградено съоръжението, ще бъдат доставени от фирмата на отвлечения преди време срещу откуп Киро Киров - "Киров строително и минно оборудване" ЕАД. За техниката тя ще получи 112 993 лв. Снахата на Киро Киров – Йоана, беше депутат от ГЕРБ, но през октомври напусна парламента по лични причини.

В съобщението на Сухопътни войски не са посочени количеството материал, което ще доставят компаниите. Така не може да се прецени дали цените са завишени, каквито съмнения изрази премиерът Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес