Общо 15 г. затвор за българин, осъден в Букурещ за шпионаж

Стамен Станчев с най-тежката присъда по делото за "стратегическите приватизации"

Стамен Станчев

Българският консултант Стамен Станчев получи най-тежка присъда по т.нар. дело за "стратегическите приватизации" в Румъния. Българинът беше осъден на 11 години затвор за шпионаж и на четири години и десет месеца за създаване и съдействие на престъпна група, съобщават в сряда румънските медии.

Присъдата не е окончателна, а ако бъде потвърдена, Станчев ще остане в затвора 11 години, пише вестник "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА.

"Министрите са продали държавата" - това е присъдата на Върховния съд, пише по темата вестник "Евениментул зилей" и отбелязва, че бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния Кодруц Шереш и Жолт Над са били осъдени съответно на шест и пет години затвор по т.нар. дело за "стратегическите приватизации".

Министрите бяха признати за виновни в измяна заради това, че са опитали да приватизират мошенически с цел финансова облага държавни компании.

Сред осъдените е и американецът от руски произход Вадим Бенятов, чиято присъда е 10 години затвор за шпионаж. Чехът Михал Сусак и Мирчеа Калин Флоре, съответно с румънско и британско гражданство, са осъдени на 10 и 9,5 години затвор за съучастие в шпионаж и създаване на престъпна група.

След четири години, откакто започна делото, бяха произнесени присъди, които възлизат на 75 години и шест месеца затвор общо за всички обвиняеми.

В обвинителния акт по делото бе посочено, че в периода 30 май 2005 г. - 21 ноември 2006 г. бившите министри на икономиката и на комуникациите на Румъния, Кодруц Шереш и Жолт Над, и още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които Станчев, са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите.

Въпросните данни са облагодетелствали, според обвинението, спечелването на търгове за консултантски услуги при приватизацията на редица дружества, като "Радиокомуникации" АД, "Румънски пощи" и "Ромтелеком".

Румънската прокуратура бе поискала 10 години затвор за Станчев. Делото се водеше от специализираната румънска прокуратура, която се занимава само с дела срещу организираната престъпност и терористични групировки.

По това дело Стамен Станчев, който тогава работеше като международен консултант на "Креди Сюис фърст Бостън", беше арестуван през 2006 година и скоро след това освободен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани