В съветски стил

Общоруският народен фронт – нова опора на властта на Путин

Като част от серия популистки мерки президентът върна званието "Герой на труда"

Общоруският народен фронт – нова опора на властта на Путин

Руският президент Владимир Путин говори в петък на предавана по телевизията конференция на подкрепящия го Общоруски народен фронт и даде да се разбере, че може да издигне тази организация до статута на нова опора на властта, алтернативна на неговата разтърсвана от скандали партия, предаде Ройтерс.

На събитието в Ростов на Дон, което Ройтерс определя като "смесица от ехо от конгресите на компартията по съветско време и атмосфера на американско токшоу", Путин заяви, че планира да издигне статута на фронта до "обществено движение"  предложи учредителният конгрес на новото движение да се състои в средата на юни. Посочи дори конкретни дати - 11-12 юни.

Путин създаде Об6щоруския народен фронт преди две години, за да спечели подкрепа на управляващата партия "Единна Русия", след като регионалните избори показаха, че влиянието ѝ отслабва. Оттогава репутацията "Единна Русия" понесе нови удари.

Днес Путин направи поредица от популистки обещания пред поддръжниците си, събрали се в южния руски град Ростов на Дон - като се започне от намаляване на обезщетенията, които получават корпоративните босове при напускане и по-добрите грижи за сираците до по-високите изисквания за преподаване на руска история в училище.

Ще се срещаме редовно, така че да не се забравя какво сме обещали на гражданите, каза руският президент.

Путин призова за въвеждане на униформи в държавните училища и каза, че е за създаване на постсъветски вариант на почетното звание " Герой на социалистическия труд". Малко след срещата президентът изпълни обещанието си - подписа указ, с който се учредява званието "Герой на труда на Руската федерация".

По-малко от година след встъпването му в длъжност и започването на третия му президентски мандат Путин се старае да укрепи политическата си база през годините до следващите парламентарни избори през 2016 г. През 2018 г. Путин може да се кандидатира за четвърти мандат, отбелязва Ройтерс.

Репутацията на неговата управляваща партия "Единна Русия" пострада от обвиненията във фалшифициране на парламентарните избори през декември 2011 г., които предизвикаха най-големите протести на опозицията за 13-годишното управление на Путин. Демонстрантите в Русия нарекоха партията му "партия на мошеници и лъжци".

Путин отвърна с кампания срещу инакомислието, но в същото време се дистанцира от "Единна Русия", като предаде ръководния пост на партия на Дмитрий Медведев.

Появиха се разкрития, че висши партийни членове притежават големи имоти в чужбина. Това постави в неудобно положение управляващите, имайки предвид, че в същото време Путин и партията криктикуват Запада и прокарват закони, които да забранят на висопоставени служители да имат сметки в чужди банки или да притежават акции на чужди компании.

Бившият председател на комисията по етиката в долната камара през февруари напусна парламента, след като в интернет бяха публикувани документи, доказващи, че притежава недвижима собственост във Флорида за 2 милиона долара. През последните няколко седмици още трима членове на "Единна Русия" напуснаха парламента.

Представител на Общоруския народен фронт каза, че организацията няма намерение да се превръща в политическа партия. Но според закона, предложен от Путин, половината от 450-те депутати в Думата ще бъдат избиране на мажоритарен принцип, а не с партийни листи. Това означава, че верните на Путин кандидати могат да участва в избори и без да са партийни членове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят