Очаквания за отблокиране на водните европроекти до десетина дни

Очаквания за отблокиране на водните европроекти до десетина дни

Европейската комисия е поела ангажимент да отговори официално дали разрешава отново подписване на водни проекти по оперативната програма “Околна среда“ до десетина дни след като получи официалната българска позиция за решаването на проблемите със собствеността върху ВиК-инфраструктурата. Това съобщи пред журналисти в сряда зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, който потвърди, че националната позиция вече е изпратена в Брюксел, както обеща преди два дни вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева.

Тогава тя събра министрите на регионалното развитие и на околната среда Асен Гагаузов и Джевдет Чакъров, които имаха спорове по това как трябва да се формира политиката в сектора и след срещата бе обявено, че до края на мандата на това правителство ще бъдат направени необходимите законови поправки за уреждане на собствеността върху водната инфраструкутра.

Сега Михалевски заяви, че очакванията са да “получим потвърждение от ЕК, че логиката, която сме заложили като промени, ще бъде потвърдена и приета от комисията”. Подобен намек направи още в понеделник представителят на Генералната дирекция “Регионално развитие“ на ЕК Карстен Расмусен, който определи предложения вариант за решаване на проблема като “голям национален компромис“, който съответства на изискванията на ЕК.

Така по думите на зам.-регионалния министър блокираните водни проекти ще бъдат пуснати веднага, без да се чака окончателното приемане на предвидените законови промени.

Изпратеното преди около месец писмо от зам.-директора на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК Дирк Анер, в което ЕК препоръча на екоминистерството да не подписва нови договори по програмата, докато не бъде решен въпроса за собствеността на ВиК мрежите, блокира процедура, в която участваха 114 проекта на общини. При положителен отговор от страна на Брюксел очакванията са тя да продължи и подадените проекти да бъдат оценени и одобрените общини да сключат договор за финансиране.

Михалевски допълни, че още от вчера експертни групи от неговото ведомство и това на околната среда работят по промените в Закона за водите в частта за ВиК-системите. В началото на идната седмица се очаква подготвените текстове да бъдат внесени директно в Народното събрание и след това в най-кратки срокове да бъдат приети до края на април.

Освен този закон на корекция подлежат и законите за регионалното развитие, за концесиите и търговският.

“Сигурен съм, че във водния сектор инвестициите ще достигнат до строителите”, коментира Михалевски.
В същото време той директно призна, че в сектора се въвеждат политически органи, каквито ще са предвидените в общата позиция Асоциации на ВиК-ата, които ще провеждат политиката във водния сектор на териториален принцип, ще сключат договори с водните оператори за управление на активите, които стават общинска и държавна публична собственост, и ще одобряват бизнесплановете на дружествата и общинските проекти по оперативната програма “Околна среда“.

“На Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на която в момента е вменено да прави техническата, икономическата и тарифната оценка във водния сектор, всъщност не ѝ е разписано, че трябва да прави политическата оценка на бизнес плановете на дружествата. Асоциациите ще се натоварят с политическата отговорност и ще освободим ДКЕВР от тази несвойствена за нея функция“, заяви Михалевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?